Stretcha inte framsida lår utan att veta varför

Jag vill att du ställer dig upp och håller hälen mot rumpan som om du skulle stretcha framsidan av låret, sen vill jag att du släpper foten och försöker hålla kvar hälen mot rumpan.

Svårt? Föll den ner en bit? Aktivt är du alltså inte lika rörlig som passivt.

KD General Blog Image

Du har säkert som alla andra känt dig stel på framsidan av låret och testat att stretcha och märkt att det inte alltid hjälper så mycket i längden?

Jag vill att du ställer dig upp och håller hälen mot rumpan som om du skulle stretcha framsidan av låret, sen vill jag att du släpper foten och försöker hålla kvar hälen mot rumpan.

Svårt? Föll den ner en bit?

Så aktivt kommer du inte lika långt som passivt – tänk tanken att anledningen till att du känner dig stel när du drar upp hälen mot rumpan är för att kroppen försöker säga stopp i en rörelse du inte kan kontrollera aktivt och därför är mindre stabil i. Låter det rimligt?

Varför då stretcha den passiva rörelsen? Testa istället att öka den aktiva rörelsen med övningar som skapar bättre kontroll i kort och utsträckt läge av musklerna på framsida och baksida lår.

Tips på övning för framsida lår

Sitt på sätet med raka ben, dra upp det ena knät mot magen och håll i runt det samtidigt som du sträcker på dig och försöker hålla ryggen rak. Spänn sedan framsida lår och lyft det raka benet så högt du kan. Stanna på toppen i 2-3 sekunder. Upprepa 15 rep 2-3 set.

Övningen är ämnad att skapa ökad aktiv rörelse och kontroll i framsida lår. Tänk på att du inte ska lyfta med ryggen så försök hålla den still och inte krumma för mycket, sikta istället på att lyfta benet så högt du kan.
Testa också att hålla kvar benet isometriskt vid den högsta punkten och sedan släppa ned den långsamt. Det är inte farligt att benet krampar, säger dig bara att du utmanar något som kroppen inte är van vid.
Lägg in övningen som uppvärmning eller som mobilitet för höften. Eftersom övningen ökar kontrollen och den aktiva rörelsen kommer den att minska känslan av stelhet i framsida lår. Man behöver såklart stärka baksida lår också.

Tips på övning för hamstring

Övningen är ämnad att öka kontrollen över den aktiva rörelsen. Tillsammans med förra veckans övning kan man komma långt med ett stelt ben.

Sätt knäet på något mjukt och håll upp foten tills det börjar sträcka. Börja med att hålla i foten och spänna framsida lår som att du skulle sparka framåt. Håll foten i samma läge med handen och håll spänningen i 20 sekunder.
Efter 20 sekunder släpper du foten och försöker spänna baksida lår och hålla kvar foten i samma läge. Håll detta läge i 20 sekunder.
Upprepa 3 gånger. Det är INTE farligt att det krampar, jobba igenom det.

Här är mer läsning kring varför man bör tänka över en gång till varför man stretchar: https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/sluta-stretcha-vaderna-efter-lopning/

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid