Stretcha inte vaderna efter löpning!

Blir du stel i vaderna när du springer? Behöver du alltid stretcha vaderna efteråt? Vi ger dig lösningen på problemet, att stretcha kommer inte förändra orsaken till varför vaderna blir stela. Fokus är därmed på fel ställe för att bli av med besväret.

KD General Blog Image

Ponera att du är ute och kör bil när motorn börjar koka. Du fyller på mer kylarvatten och låter motorn kallna innan du kör vidare. Nästa gång du är ute och kör kokar motorn igen och du upprepar proceduren. Nästa gång igen så kokar motorn igen och proceduren upprepas en tredje gång.

En del av er skulle lämna in bilen på service redan vid första koket. Varför gör ni inte samma sak om ni är stela i en muskel efter ett löppass? Varför stretchar ni vaderna efter varje löppass om den hela tiden blir stel?

Statisk stretching har gång på gång bevisats ha noll och ingen effekt. Två glas vatten som du dricker har sannolikt större påverkan på muskeln än din stretching.

Den vanligaste orsaken till att en vad är tajt efter ett löppass är att den kompenserar (arbetar dubbla eller tredubbla skift) för en dysfunktionell Gluteus Maximus (GMAX) – kungen av muskler som vi sitter på. Tror du fortfarande att GMAX blir starkare av att du statiskt stretchar vaden? Vet du inte vilken muskel GMAX är, läs mer här om GMAX.

Båda vaderna är tajta

GMAX blir ofta dysfunktionell för att vi spenderar för många timmar på kontorsstolen och dina höftböjare har blivit korta och tajta. Precis som att du inte kan böja och sträcka på knäleden samtidigt så leder korta och tajta höftböjare till att antagonisten – GMAX – kopplas ur neurologiskt – den är svag när den testas. GMax tillsammans med hamstring och vad bildar “den bakre kedjan” och den tajta vaden kompenserar allt som oftast för GMAX.

Ena vaden är tajt

Orsaken till besvären finns alltid i kroppen och det är aldrig underlaget, skon eller snörningen som är grundorsaken. Du kan minska symptombilden genom att förändra en yttre faktor, men aldrig ta bort orsaken.

Vadmuskulaturen kan kompensera för framsida lår – Rectus Femoris. Rectus Femoris (RecFem) är en “prime mover” och en “prime mover” är involverad i fler funktioner än en vanlig muskel. Är man involverad i fler funktioner så blir man även skadad oftare än andra. RecFem är en av 9 höftböjare som lyfter lårbenet när vi går eller springer.

En dysfunktionell Rec Fem gör att bland annat vaden kompenserar i “toe off”. När du skjuter ifrån i steget så går du upp på tå, och därmed lyfter du även på knät. Prova att sitta på en stol med knäna i 90 graders vinkel. Lyft aktivt på hälen för att aktivera vadmuskeln. Knät följer också med upp, eller hur? Gör samma sak när du lyfter knät med hjälp av framsida lår – knät följer med då också.

Konklusion

Här beskriver jag flera orsaker till varför din vad eller vader kan kännas tajta. Det finns många fler än så, men det jag försöker få dig att förstå är att smärta är en illusion i hjärnan baserat på input från andra ställen i kroppen (1). Att behandla platsen för där du är stel eller har ont är i bästa fall en kortvarig lösning, det kan också bli värre. Se därför till att bli undersökt och behandlad av någon som kan sätta din stela vad i relation till varför. Kom ihåg: orsaken sitter alltid i kroppen – det är inte skorna eller löptekniken, utan något i din kropp som genererar output signal från hjärnan till vaden att arbeta.

Stretcha inte vaderna utan att veta varför!

1) Lorimer Moseley, What is pain

Fler artiklar om varför stretching inte alltid är lösningen för stela muskler: https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/stretcha-inte-framsida-lar-utan-att-veta-varfor/

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid