Frågor Kroppsdetektiverna och naprapati

Frågor & svar

Vanliga frågor om Kroppsdetektiverna och naprapati

Du kanske funderar på om Kroppsdetektiverna kan hjälpa dig med din rygg, spänningshuvudvärk, ont i foten eller annan åkomma som doktorn inte har någon omedelbar lösning för? Här följer viktiga frågor om Kroppsdetektiverna och om naprapati som kan ge dig mer information så att du kan välja rätt terapi för dina hälsobekymmer.

Vad skiljer naprapaterna på Kroppsdetektiverna från andra naprapater?

Alla naprapater i Sverige har examinerats från Naprapathögskolan i Stockholm. Utbildningen är fyra år, och utöver det krävs 1 års legitimationspraktik inom svensk vårdapparat. Man kan jämföra utbildningen med grundskolan där alla får samma utbildning. Därefter sker viss specialisering såsom i gymnasiet – vissa lär sig medicinsk laser, manipulationskurser, idrottsmedicin, psykologi osv. Kroppsdetektivernas naprapater har gått steget längre och vi har en utbildning som vi läst utomlands och som vi är nästan helt ensamma om bland våra kollegor – receptorbaserad funktionell neurologi. När du vill uppleva något helt unikt i behandlingsväg ska du testa Kroppsdetektiverna– orsaken till dina besvär är i de allra flesta fall aldrig på samma plats som smärtan.

Vad är naprapati?

Naprapater är sedan 1994 legitimerade av Socialstyrelsen, och är en del av Svensk Hälso- och sjukvård. Titeln naprapat är namnskyddad, vilket innebär att ingen som inte fullgjort naprapatexamen, samt legitimationspraktik, får kalla sig Naprapat. 2014 finns ca 1200 legitimerade naprapater i Sverige.

Naprapati är en holistisk behandlingsmetod där man ser kroppen som ett komplett system, där nervfunktion ligger i fokus. Med manuella behandlingar av kroppens muskelgrupper och annan mjukdelsvävnad så stimuleras läkning samtidigt som man ser på rätt form av fysisk terapi för att återfå balansen och hälsan.

Hur många naprapatbehandlingar krävs det för att bli frisk hos Kroppsdetektiverna?

Det här beror dels på vad som ska behandlas och dels på hur länge patienten har lidit av problemet. För vissa kan det räcka med några få tillfällen för att sedan på egen hand utföra stärkande övningar medan andra kan behöva flera behandlingar beroende på orsaksmekanism och hur långvariga besvären har varit. Efter ett första möte med våra naprapater så får man en ungefärlig tidsplanering med förslag på en vettig behandlingsplan.

Vad kan Kroppsdetektiverna behandla?

Olika typer av skador, kronisk smärta såväl som plötslig smärta, arbetsskador, fallskador, idrottsskador, problem med dålig hållning, spänningshuvudvärk, sömnproblem, stelhet och mer. Baserat på vilka som söker sig till oss kan vi också skriva att vi behandlar kronisk smärta av olika de slag. Många som kommer till oss har sökt sig till läkare och andra terapeuter utan att bli bra.

Vilka fördelar finns med naprapatin?

Det här är en behandlingsform som är fri från ingrepp i form av operationer och även till viss del utan medicinering. Med hjälp av skonsamma behandlingsmetoder så hjälper man kroppen att läka på ett naturligt sätt. Dessutom så kan man se att det här är en behandlingsform som är utan biverkningar och som ger patienten de verktyg som behövs för att undvika liknande hälsoproblem då läkning av skada är komplett.

Skriver naprapaten ut mediciner?

Nej, naprapater har ingen förskrivningsrätt. Däremot kan naprapaten rekommendera receptfria läkemedel. Om du inte har angett att du använder några läkemedel i hälsodeklarationen hos naprapaten så kan detta innebära att naprapaten ger dig fel rekommendation.

Kan en naprapat behandla allt?

Nej, en naprapat kan inte behandla vad som helst men en legitimerad naprapat har stor fysiologisk kunskap och kan därmed skicka en patient till rätt form av behandling om det skulle visa sig att naprapatiska behandlingar inte kommer att göra någon skillnad. Kroppsdetektivernas personal har också en djup neurofysiologisk kunskap som skiljer sig från andra.

Är naprapaten ansluten till Försäkringskassan?

Det finns legitimerade naprapater i Sverige som täcks av vårdavtal med landsting. Vårdavtalen ökar men det kan dröja innan varje naprapatklinik är ansluten till Försäkringskassan. Vilka kliniker som har avtal med landstinget kan du läsa om i den här artikeln.

Blir man behandlad hos naprapaten vid första besöket?

Ja, man kan få omedelbar behandling. Kommer man med information från sin läkare och eventuellt röntgenbilder så kan man hjälpa naprapaten med information som gör att det går snabbare att komma fram till en korrekt diagnos och behandlingsplan. Många upplever omedelbar lättnad efter den allra första behandlingen. Vi på Kroppsdetektiverna har framgångsrikt behandlat patienter som haft ont i 38 år dagligen, och patienter som fått urakuta besvär.

Hur snart bör man gå till naprapaten?

Ju snabbare man kommer in för undersökning desto bättre. Naprapater har unik kunskap som gör att de kan ta hand om mycket som den vanliga sjukvården inte har kapacitet för. Beroende på hur populär en naprapatklinik är så får du kanske vänta några dagar innan du kan komma in för en första behandling men i akuta fall så ska det gå bra att få en tid samma dag.

Kan naprapati användas i förebyggande syfte?

Ja, idrottare använder sig ofta av naprapatiska behandlingar för att undvika skador som skulle kunna sätta stopp för träning och tävling. De flesta elitidrottare eller elitklubbar samarbetar idag med en eller flera naprapater.

Kan barn behandlas med naprapatiska metoder?

Ja, barn kan också behandlas med naprapatin men här jobbar man på ett annorlunda sätt och det är viktigt att naprapaten har god kunskap om hur barn ska behandlas. Spädbarn behandlas inte inom ramen för naprapati.

Gör naprapatiska behandlingar ont?

Naprapatiska behandlingar kan göra ont och man kan känna sig öm i kroppen efter avslutad behandling. Med god kommunikation under själva behandlingen så ser man dock till att den här typen av smärta och ömhet inte beror på att behandlingsmetoderna är för hårda eller rent av farliga.

Osteopat, kiropraktor eller naprapat, vad är bäst?

Hur långt är ett snöre? Detta är en omöjlig fråga för någon annan dig själv att svara. Det här är något som du måste testa själv. Det man kan säga till naprapatins fördel är att den är mycket effektiv utan att skapa onödigt obehag för patienten. För många är naprapaten det bästa valet. Skillnaderna mellan de olika yrkesgrupperna är mindre än vad det är mellan terapeuterna inom samma yrkesgrupp. Det avgörande borde vara vidareutbildning och livserfarenhet för att kunna ge dig absolut bästa vård – oavsett yrkeskategori.

Hur länge har naprapatin funnits som behandlingsform?

Naprapatin har funnits mer än 100 år. Det var Oakley Smith som arbetade som kiropraktor som tog fram denna behandlingsmetod. I Sverige så har naprapatin mer än 40 år på nacken och anses numera som ett mycket viktigt komplement till den vanliga sjukvården.

16+

År i branchen

9374+

Kunder

2

Antal anställda

1

Antal städer

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid