Postural hållning och relationen till det yttre rummet

  • Artikel
  • Skriven av: test

Sträck på dig, du har dålig hållning. Du sträcker på dig, drar tillbaka axlarna. Så fort du slutar tänka aktivt på din hållning så faller du tillbaka i gamla mönster. Läs vidare för ökad förståelse kring din hållning!

KD General Blog Image

Postural hållning och relationen till det yttre rummet

Människokroppen uppträder som en biodynamisk tensegritet i relation med tyngdkraften, den balanserar spänning och kompression helt utan att vi behöver tänka på det. Denna balans är verkligen dynamisk när vi rör oss genom ”rummet” dvs vår närmaste omgivning, det finns ett kontrollsystem för att se till att dynamisk balans upprätthålls under alla förhållanden. Hållning anses vanligtvis vara ett statiskt tillstånd, men i människokroppen är det en ständigt rörlig dynamisk process för att hålla oss själva stabila i relation till tyngdkraften och horisonten.

Hanteringen av denna posturala integritet sker via neurofasciala nätverk, receptorer och hjärnan. Specifikt är de viktigaste områdena för att samordna hållning:

1. Ögon – Okulomotoriska muskler (att se omgivningen)

2. Öron – Vestibulära systemet (känner balansförändringar)

3. Mekanoreceptorer  – i hela kroppen finns det nätverk av mekanoreceptorer, muskelspolar, Golgi senorgan och mekanoreceptorer i huden. När dessa stimuleras så påverkas andra strukturer (exempelvis varje ligament har en tillhörande muskel som påverkas beroende på stimuli).

Vi har två specialiserade områden för proprioception:

1. Fotsulan med sina 10000 receptorer och tibialnerven samt ett stort antal receptorer i våra leder för att informera hjärnan om vår position i ”rummet ”. Tidiga studier kom fram till att fallrisken ökade med tjocka skor på fötterna, tänk dig själv att äta Nobelmiddag med grillvantar…

2. Käkleden – käkledens ledkapsel och proprioceptorer i stora halsmuskeln SternoCleidoMastoideus (SCM) som informerar hjärnan om huvud / nackposition (stomatognatiska systemet) i relation till horisonten. Om du har ont i käkleden är den vanligaste kompensationen att du fött barn vaginalt någon gång, dvs uttänjda muskler i bäckenet kompenseras för av käkleden. Smärta i en muskel eller led är alltid en kompensation för något annat.

Detta ”receptorfält” i käke och fot informerar ständigt vår hjärna om vår miljö runt omkring oss och via denna information skickar hjärnan efferent/utgående signalering för att ändra kroppsposition eller hållning (vanligtvis genom muskelsammandragning eller förändrad ton) så att den bättre möter horisonten.

Vad händer om hjärnan får felaktig information

Hjärnan och kroppen har en fantastisk kapacitet att ständigt anpassa vår rörelse baserat på denna inkommande information. Men om dålig information matas in i hjärnan (tex pga operationer och annat trauma mot kroppen, stukad fot, skadad led, svag / skadad muskel, käkledskompression som kompensation för annan dysfunktion, exvis bäckenbotten), så kommer nettoutfallet att bli skev hållning som ett resultat. Du kan exempelvis lägga dig på rygg och låta någon granska om du ligger helt rakt. Hållningen förändras inte bara genom signaler; vävnaderna och deras information håller nycklarna för hjärnan för att göra förändringar. Frisk vävnad är grunden för en korrekt hållning. Operationer och andra trauman likt stukade fötter kan effektivt förstöra din hållning.

Fler artiklar som förklarar hur vår kropp är beroende av information för att fungera:
https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/hudsensation-paverkar-var-rorelseformaga/
https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/fotterna-en-stabil-grund-att-bygga-fran/
https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/muskelspolar-hjalper-din-balans/

 

https://www.physio-pedia.com/Posture – 

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid