Muskelspolar hjälper din balans

Hur hinner vi reagera när vi blir puttade? Om du blundar, hur kan du veta exakt var du har dina händer och fötter utan att se dem? Nervsystemet gör vårt liv lätt att leva, muskelspolar är en del av det.

KD General Blog Image

Hur kan vi röra på oss utan att behöva tänka?

En del kallar kroppens lägesuppfattning, proprioceptionen för kroppens sjätte sinne. Dess uppgift är att ständigt kartlägga kroppens läge och rörelser genom sensorer på olika platser i kroppen. Det finns 3 olika proprioceptorer – Golgis senorgan, tryckreceptorer och muskelspolar.

Tillsammans skickar de signaler via ryggmärgen till lillhjärnan, som är hjärnans balanscentrum och som koordinerar informationen. Tack vare dessa receptorer kan du vakna på natten i mörkret och veta exakt var dina armar, händer, ben – ja varje liten del av din kropp – befinner sig utan att behöva tända lampan och se efter. 2014 kom en intressant studie från Institutionen för Integrativ medicinsk biologi vid Umeå Universitet som undersökte muskelspolar närmare.

Varje dag, minut och sekund analyseras en mängd information om vårt läge och våra rörelser som sammantaget skapar vår balans. Vanligtvis kan vi även parera och särskilja mellan de rörelser som vi gör själva, och de som andra orsakar på vår kropp, till exempel om någon råkar gå in i oss i affären. Vi behöver kunna skilja på våra och yttre orsakade Vi behöver kunna skilja mellan våra egna rörelser och de som orsakas av andra för att kunna behålla kontrollen över vår kropp.

Muskelspolar, anledningen till att du inte ramlar

Ovan skrev jag att de olika proprioceptorerna (sensorer som känner av kroppens läge och rörelse) skickar signaler via ryggmärgen till hjärnan. Tidigare trodde man att hjärnan kunde parera plötsliga rörelser som orsakades av andra, tex genom minnen från tidigare händelser eller genom dess förmåga till snabba och svåra beräkningar. Studien från Umeå Universitet visade dock att det är muskelspolar som balanserar upp yttre rörelser.

Det finns ett stort antal sträckreceptorer i vår kropp, bland annat i huden. Precis som det låter reagerar dessa på att små fibertrådar sträcks. Muskelspolarna finns i skelettmuskulatur, och är ungefär 10 mm långa. Dess uppdrag är att ständigt registrera musklernas längd och längdförändring. När du exempelvis böjer armen kommer musklerna på armens baksida att slappna av och sträckas ut medan de på framsidan drar ihop sig och blir kortare.

Till skillnad från andra sträckreceptorer verkar muskelspindlarna genom speciella motorneuron, varför har tidigare varit okänt. (Motorneuron är motoriska nervceller som för signaler vidare till hjärnan.)

 

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid