Vad är tennisarmbåge?

  • Lästid: 5 minuter
  • Skriven av: Daniel Martinell

Tennisarmbåge är en irritation, inflammation eller överbelastningssymptom i muskelfästena på utsidan av armbågen. Dessa muskler kallas för extensorer och har som uppgift att lyfta fingrarna uppåt, lyfta handleden uppåt samt att supinera handleden.

KD General Blog Image

 

Tennisarmbåge är ett besvär som ytters sällan uppstår vid direkt skada. Det är mycket vanligare att besväret växer fram under tid och blir värre vid belastning. Besväret uppstår när armbågen blir utsatt för mer belastning än den är van vid och börjar således ta skada i muskler och fästen. Detta leder till den smärta, irritation eller inflammation som är själva diagnosen. Som ni hör är besväret vanligt hos tennisspelare, därav namnet. Numera kanske det även borde kallas för padelarmbåge då många som tagit vid trenden padel lider av just detta besvär. Ett annat namn för denna diagnos är lateral epikondyalgi, vilket kort och sagt betyder smärta på utsidan av armbågen.

Varför kan tennisarmbåge bli långvarigt?

För många är tennisarmbåge ocg padelarmbåge ett besvär som de får gå med länge och som tar lång tid innan de blir av med det. Många säger att det är för att det tar lång tid att läka för senorna när de väl blir inflammerade/irriterade. Sanningen är dock att vanligtvis uppehålls irritationen eller inflammationen av felaktig belastning. Just tennisarmbåge har inte svårare att läka än andra besvär i kroppen. Vi på Kroppsdetektiverna tycker inte att man ska behöva lida av detta besvär länge, orsaken till att besväret ofta är långvarigt är nämligen för att vid de flesta behandlingar ligger fokus på helt fel område. Istället för att se den större bilden siktar man in sig på bara armbågen.

Även om det är armbågen som smärtar betyder inte det att problemet bara sitter i armbågen. På grund av hur besväret uppstår, gradvis. Finns det oftast en annan grund orsak till besväret. Om grund orsaken behandlas blir man av med besväret snabbt och man kan fortsätta spela tennis/padel.

Varför får man besvär med armbågen?

Svaret på frågan är tyvärr inte så enkel som att man spelar för mycket tennis/padel. Vanligtvis är svaret något komplext och kan bero på flera faktorer. Den vanligast faktorn är att överbelastningen i armbågen sker för att den kompenserar för en annan svaghet i en eller flera av de rörelser man utför på en tennis-/padelbana.

Med andra ord, symptomet i armbågen uppstår på grund av själva aktiviteten. Inte nödvändigtvis beroende av var problemet sitter. Vi på Kroppsdetektiverna tycker därför att det är väldigt viktigt att patienten ses och att patienten inte blir en diagnos. 10 personer med diagnosen tennisarmbåge kan ha 10 orsaksmekanismer till att besväret uppkom och därmed också olika fokus i behandling/rehabilitering.

Vanliga orsaker till smärta vid tex padel?

  • Svaghet i greppstyrka som leder till bracing av underarms muskulatur.
  • Svaghet i bakre kedjan av armen/skuldran
  • Obalans extensor/flexor muskler i underarm
  • Aktiv greppreflex

Hur blir man av med besväret?

Det viktigaste är att få en korrekt ställd diagnos. Med diagnos menar vi att det är viktigt att man finner orsaksmekanismen. Att konstatera att någon har besvär med armbågen är inte så svårt. När man funnit grundorsaken är det därifrån man börjar sin behandling och rehabilitering beroende på vad det är kan metoder skilja. Det är därför man heller inte kan ha en standardiserad behandling för en diagnos.

Det du själv kan göra är att mjuka upp området med lätt aktiv stretching och stärka funktionen i handleden genom att stärka muskler samt kontroll i ändlägen. Om du är osäker på hur du skulle göra detta eller om du känner att du lider av detta besvär och vill ha hjälp att bli av med det, boka en tid hos oss.

Vi ger dig en ordentlig undersökning så att man kan fastställa rätt orsaksmekanism för just din tennisarmbåge.

På så sätt blir du av med den snabbt!

Här är en artikel som förklarar lite mer hur vi på Kroppsdetektiverna arbetar:
https://kroppsdetektiverna.se/artiklar/analogin-om-den-kokande-motorn/

Här är en artikel om du letar efter nytt padelracket vid ont i armbågen?

https://padeladdict.com/en/que-pala-elegir-si-tengo-epicondilitis-2/

 

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid