Analogin om den kokande motorn

  • Nyhet
  • Skriven av: Jonas Hård af Segerstad
KD General Blog Image

Alla som varit hos mig de senaste åren vet att jag gärna använder analogier för att bättre kunna förklara hur din kropp fungerar. “När kylaren kokar” är en analogi för att du får ont och vilka steg du ska ha härnäst.

Du är ute och åker bil längs din favoritväg en härlig solig sommarmorgon. Lampan för att motorn kokar börjar plötsligt lysa. Du stannar vid sidan av vägen och låter motorblocket svalna innan du öppnar huven och locket till kylaren. Du fyller på vatten i kylaren, stänger till locket och åker vidare. Resten av bilresan sker utan incidenter.

Igen och igen och igen…

Nästa helg är du ute med bilen igen på ännu en resa i morgonsolens land. Daggen från de fuktiga ängsmarkerna reser sig långsamt mot den blå himlen när plötsligt den illröda lampan för den kokande motor börjar lysa igen och du stannar till vid vägkanten. Du upprepar proceduren från förra resan igen, låter motorn svalna, fyller på vatten och är snabbt på väg igen.

Visst verkar det bakvänt att banka huvudet i väggen om det gjorde ont redan första gången? Det är nämligen precis samma sak som att gång på gång fylla på vatten i kylarsystemet. Att lampan för en kokande motor lyser är precis som en smärtande muskel är ett symptom på att något i bilen är fel, men den förklarar inte vad det är för fel. Att fylla på vatten i kylarsystemet är ett sätt att hantera symptombilden – behandla där du har ont eller stretcha en muskel utan att veta varför den är tajt. Lampan slutar att lysa ilsket rött och du har inte ont i vaden längre. Temperaturgivaren går till slut tillbaka till det normala när utetemperaturen förändrats, men packningen under kylarlocket är fortfarande trasigt…

Vad du borde göra när motorn kokar?

Det du förhoppningsvis gör är att du lämnar in bilen till en auktoriserad verkstad, Bildetektiverna, där den utomordentlige mekanikern hittar att just packningen är trasig. Mekanikern kommer att fortsätta leta efter orsaken till den spruckna packningen och hittar till slut att en bult i framvagnen inte sitter fast utan ger en lätt vibrerande framvagn. Denna vibration gör att packningen spricker och ger en kokande motor.

När du läser texten tror jag att du tycker att det är självklart att bilmekanikern ska hitta och korrigera grundorsaken till din bils problem. Varför nöjer du dig med att din mänskliga mekaniker bara fyller på kylarvätska eller på sin höjd byter packning? Vad tror du att den fortsatt lösa bulten kan ge upphov till för slitage i framtiden?

/Jonas

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid