Ryggskott och akut lumbago - symtom, orsaker och behandling

  • Ont i ländryggen
  • Lästid: 12 minuter
  • Skriven av: Jonas Hård af Segerstad

Vid ryggskott är det viktigaste att få en ordentlig diagnos på vilka strukturer som skapar din smärta så man vet vad som kan avhjälpa besväret. Vad kan du göra själv och hur ska du undvika detta i framtiden? Det får du reda på i texten.

Kanske har just du varit med om att du bara skulle sätta på dig strumpan på morgonen och det högg till ordentligt i ländryggen. Och att de efteråt var i stort sätt omöjligt att röra på dig. Då drabbades du av ett så kallat ryggskott.

KD General Blog Image

Om ryggskott (akut lumbago)

Ryggskott eller akut lumbago som det heter på läkarspråk är en akut uppkommen smärta i nedre delen på ryggen. Detta är något som de allra flesta drabbas av någon gång under livets gång. Enligt SBU drabbas 70-80 % av befolkningen av någon form av ländryggsbesvär. Ryggskott är som sagt ett akut smärttillstånd i ländryggen som ger kraftiga smärtor. Det kan ge snedställningar i ryggen och man blir ofta väldigt immobil. Man kan få utstrålning i ett eller båda benen. I de allra flesta fall är det en helt ofarlig smärta. Det vill säga att det inte är någon allvarlig bakomliggande sjukdom.

Ryggskott är en slasktrattsdiagnos

Ryggskott är lite av en slasktratt där alla former av ryggsmärta kategoriseras oberoende på vad som orsakar smärtan. Vid ett ryggskott kan orsaksmekanismerna vara många olika. Det kan vara muskulära besvär i ryggmusklerna eller från sätet. Det kan vara diskarna som ligger mellan kotorna som orsakar smärtan. Ibland kan även ligament runt ländrygg och bäcken vara orsak till smärtan.

Ofta kommer ryggskott akut, det kan vara så att ett tungt lyft med en vridning är orsaken. Men det kan också vara en så liten rörelse som beskrevs ovan att ta på sig en strumpa. I vissa fall kommer det smygande på med en ryggsmärta som blir värre och värre ända tills det verkligen hindrar ens vardagliga sysslor.

Symptom vid ryggskott

  • Värk i ländryggen
  • Värk som strålar ned över säte och höfter
  • Smärta och krampkänsla från ryggen när man rör sig eller belastar ryggen
  • Ryggen låser sig

Det man ska vara väldigt observant på om ryggsmärtan är väldigt kraftig och det strålar ner på båda sidorna insida lår och om man får besvär med avföringen. Uppstår problem med att kissa eller bajsa, eller svårigheter med att hålla sig, då ska man åka in akut till sjukhuset för att bli undersökt.

Vad kan orsaka ryggskott?

Det är svårt att hävda att det finns en specifik orsak till att få ryggskott. Däremot finns det många olika potentiella orsaker. Men vi vill ändå hävda att den största orsaken till ryggskott är inaktivitet.

Vår kropp är konstruerad för att röra på sig. Idag när vi har väldigt mycket sittande i statiska positioner så kommer många viktiga funktioner/muskler bli understimulerad. Detta innebär att många av oss har muskler som inte fungerar. Då kommer andra områden i kroppen att jobba väldigt hårt. Ett område som ofta jobbar väldigt hårt är ryggmusklerna/filerna eftersom de är posturala muskler det vill säga att det musklerna håller oss upprätt.

Tunga lyft och speciellt tunga lyft med rotation är också en väldigt vanlig orsak till ett ryggskott. Vid rotation utsätts diskarna mellan kotorna i ländryggen för betydligt högre stress. Stressen på diskarna kan få kroppen att i rent försvar krampa ihop ryggmusklerna för att skydda diskarna.

Det är även vanligt att kvinnor som fött barn, både via vanlig förlossning och via kejsarsnitt får ryggskott efter förlossningen. Om man inte sköter sin träning på ett bra och smart sätt efter förlossningen så kommer det finnas en bristande stabilitet/trygghet i ländrygg/bäcken området. Instabiliteten omkring ländryggen ökar risken för att få ryggskott.

Vad kan jag göra för att förhindra att få ryggskott?

Det absolut viktigaste är vardagsmotion. Hoppa av en hållplats innan och promenera. Ta trapporna istället för hissen. Ta en promenad efter lunchen. Cykelpendla till jobbet istället för att åka kommunalt. Det behöver inte vara några större ansträngningar, men försök att vara i allmän rörelse minst 30 min per dag.

Var fysiskt aktiv. Då menar vi en rejäl pulshöjande aktivitet som jogging, spinning, cirkelträning eller styrketräning cirka 3 gånger per vecka. Optimalt är att blanda träningsformer så att kroppen blir både stimulerad konditionsmässigt men även att utmana kroppen i alla olika rörelser och riktningar för att hålla igång viktig muskulatur runt bål, bäcken och rygg.

Sitt inte för länge i sträck på jobbet, kan du stå så gör det några timmar om dagen. Har du inte höj och sänkbart skrivbord ta mikropauser, upp och sträck på dig 2-3 min 4-5 gånger per dag innan du återgår till arbetet igen.

Ät bra och varierat. Se dina muskler som bilens motor. Har du en diesel bil går den inte så bra på bensin. Detsamma gäller kroppens motor din muskulatur. De tåler mera belastning om bränslet är bra.

Förebyggande behandling av ryggskott/akut lumbago

Se till att alltid lyfta ergonomiskt rätt, dvs. med benen och kroppen och inte med ryggen. Se till så att du tränar regelbundet och varierat, och att du inte glömmer bort att träna upp de stabiliserande magmusklerna (inte magrutorna!) och även musklerna längs med ryggraden. 

Ett par besök per år hos en naprapat för en genomgång och korrigering av felställningar och svagheter i muskulatur är även det en bra idé för att agera förebyggande.

Vad ska man göra om man drabbats av akut ländryggsmärta?

Om man drabbas av akut ryggont så ska man först och främst få hjälp med att diagnosticera vilka strukturer som är orsaken till smärtorna. När man vet detta kan man ge individuella förhållningar för att få så snabb läkning som möjligt.

Vi på Kroppsdetektiverna kan hjälpa dig att bli av med smärtan i ryggen. Vi kan även hjälpa dig med tips om hur du ska kunna undvika att få ryggskott igen. 

Generella råd som man kan ge är att så fort som möjligt börja röra på sig, ta små promenader. Man kan börja med att gå runt 5 min hemma för att sedan kunna promenera runt kvarteret. Det är bättre att ta flera kortare promenader än att gå en lång promenad som kan ge överbelastning i redan överarbetande muskler.

Försök att sitta ner så lite som möjligt, om du jobbar på kontor och kan höja skrivbordet stå upp och arbeta. Om du är hemma vila liggande på rygg, gärna med böjda ben för att avlasta ryggen. Men ligg inte för länge utan upp och rör på dig emellanåt.

Rörelse

Det är rörelse som ser till att kroppen börjar att återfå normal funktion inte vilan. Att ligga still i sängen eller soffan gör att smärtan temporärt försvinner, men så fort du rör på dig kommer du att få ont igen, och du kommer även att ha fördröjt själva läkeprocessen. 

Undvik att göra vridande rörelser eller att lyfta på saker. Lite ömhet kan du räkna med när krampande muskler blir trötta. Blir du inte bättre efter 4 veckor bör du uppsöka din vårdcentral.

Vad det gäller värme och kyla så ska man undvika värme på ett akut uppkommet ryggskott 3 dagar. Efter 3 dagar kan man använda värme om man tycker det är skönt men det kommer inte göra någon större skillnad på läkningen. Is kan man använda som en smärtlindrande effekt, men isen kommer heller inte att kunna påverka själva skadan något nämnvärt.

Behandling av ryggskott hos naprapat

Som legitimerade naprapater är vi experter på rörelseapparaten och de skador och besvär som kan uppstå i muskler och leder. Vi genomför en grundlig och kvalificerad neurologisk undersökning för att utreda varifrån smärtan kommer, och varför du har ont. Därefter ställer vi en diagnos och tar fram en behandlingsplan. Behandlingsplanen ingår olika behandlingsmetoder och hur många behandlingar som krävs för att bli bra. Vid ryggskott och akut lumbago är det inte ovanligt att man måste gå 2-4 gånger under 1-2 veckors tid för att bli helt

Vilka varningssignaler ska jag vara uppmärksam på?

Vanliga varningssignaler på att ett ryggskott kan vara på gång är allmän trötthet i ländryggen. Kan vara att du känner dig trött snabbare än vanligt när du sitter på jobb, eller att du känner trötthet efter golfrundan eller promenaden med hunden.

Ett annat varningstecken kan vara att det blir jobbigt att resa sig när man suttit ner en längre stund, det tar en 10-15 steg innan man känner att ryggen är med som vanligt igen.

Smärta i skinkan och sätets muskulatur som kommer och går kan även det vara en varningssignal.

Allmän svaghet runt ländrygg och säte som kommit smygande långsamt kan också vara tecken på att något inte står helt rätt till och det finns risk för att man kan få ett ryggskott inom den närmaste tiden.

Om du känner något eller några av dessa symtom då är det en god ide att boka en tid för behandling att återställa obalanser i din kropp innan det blir riktigt illa med ett akut ryggskott.

Det är bättre att lyssna på kroppen när den viskar och göra något åt problemet i tid än att vänta tills den skriker till dig via akut smärta.

När ska du söka vårdcentral eller akutmottagning?

Om du inte märker av någon förbättring på ett par veckors sikt bör du kontakta din husläkare och din vårdcentral. Du ska direkt söka hjälp om du har ryggskott och upplever en eller flera av nedanstående symptom:

  • inte känner när du är kissnödig, eller kissar på dig
  • har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen/ljumske
  • har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.

Sammanfattning

Meningen med denna texten var att belysa några viktiga punkter på vad man kan tänka på om man skulle råka ut för akut ryggsmärta. Men framför allt vad du kan göra för att undvika få problem med ryggen.

Se till att ta hand om din kropp den ska hålla länge. Ta en behandling då och då och serva dig själv. Träna regelbundet så kommer du få en hög livskvalitet.

Om du vill veta mer om vad Kroppsdetektiverna kan göra för dig är du välkommen att boka en tid.

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid