Ont i ländryggen - rygginsufficiens, lumbago eller AS?

Har du ont i ländryggen och undrar vad det kan vara för något som skapar smärtan? Vi tar upp 3 exempel på diagnoser som kan orsaka smärta i ländryggen och vad det är för något. Vi beskriver även tillstånd där du skulle behöva söka annan hjälp än komma till oss.

KD General Blog Image

Känner du dig stel, trött, svag, och känner smärta från ländryggen samt har svårt att resa dig upp till stående på grund av trötthet och svaghetskänsla i ländryggen? Är det som värst när du reser dig upp och inte när du står upprätt? Eller värker det i ländryggen och smärtan ökar i samband med rörelse?

Rygginsufficiens

Om du upplever trötthet och svaghetskänsla i ländryggen när du reser dig upp är chansen stor att du lider av rygginsufficiens. Symptomen för rygginsufficiens är trötthets- och stelhetskänsla, smärta och värk i ländryggen. Det är svårare att resa sig upp från sittande till stående, än att stå upprätt, och du känner dig stelare när du suttit still än när du varit igång en stund.

Orsaksmekanismer till rygginsufficiens:

  • Dålig hållning
  • Överrörlighet i ryggen
  • Intensiva träningsperioder
  • Svag rygg och magmuskulatur

Egenbehandling vid rygginsufficiens: träna bålstabilitet och magmuskler.

Våra naprapater kan hjälpa dig att bli smärtfri från din rygginsufficiens!

Lumbago – ryggskott

Upplever du kraftig huggande smärta i ryggslutet som blir värre om du lyfter något eller rör på dig? Ser du ut som en ostbåge i ryggraden sett bakifrån? Lumbago innebär värk i ländryggen. Ibland strålar smärtan ned över skinkorna eller höfterna. I det akuta stadiet ökar ofta smärtorna vid alla sorters rörelser, och i det mer kroniska skedet ökar de framför allt vid vissa rörelser och ansträngningar som särskilt berör ländryggen. Lumbago motsvarar det som i dagligt tal ofta kallas ”ryggskott”. Läs mer om ryggskott här.

Symtomen börjar akut eller gradvis. Symtomen på lumbago kan förekomma samtidigt som symtom på ischias, och man talar då om lumbago-ischias. Ischias strålar nedanför knävecket, och ibland ner till foten. Om strålningen stannar ovanför knävecket talar vi istället om triggerpunkter i sätesmuskulaturen. Musklerna kring höften och sätesmuskulaturen är oftast spända.

Ankyloserande Spondylit

Är du mellan 20 och 40 år gammal? Har du haft ont i ländryggen i minst tre månader och har värk i ryggen nattetid? Du får mindre ont av att röra på dig, men mer ont av vila? Började det med en molande värk i ländryggen nattetid? Sätesmuskulaturen är oftast spänd, antingen på ena sidan eller båda sidorna samtidigt.

Stämmer alla eller flera symptom in på dig bör du kontakta din husläkare för eventuell vidare utredning om AS, Ankyloserande Spondylit. AS är svårdiagnosticerad, och det är ofta som diagnosen missas under en undersökning. Om du redan har fått en diagnos kan vi på Napralogica lindra dina besvär från sjukdomen.

Ont i ländryggen kan ha många orsaker

Diagnoser som vi på Kroppsdetektiverna inte kan behandla är följande:

      • uttalad degeneration (naturligt eller onaturligt åldrande) av diskar, särskilt om flera diskar berörs.
      • ryggsmärta i kombination med besvär/nedsatt känsel från mage, tarm, underliv/ljumske.
      • viss kotförskjutning (spondylolisthes)
      • benskörhet (osteoporos) och kompression av ryggkotor
      • inflammatoriska ryggsjukdomar, ex vis RA.
      • fraktur på kotpelaren
      • cancertumör
      • infektion i en eller flera ryggkotor eller diskar

Vi är specialister på att behandla rygginsufficiens, ryggskott och annan smärta som härstammar från rörelseapparaten.

Obs. Upplever du nedsatt känsel kring underliv/könsorgan ska du omgående och utan dröjsmål uppsöka akutmottagning.

Behandling hos Kroppsdetektiverna

Som legitimerade naprapater är vi experter på rörelseapparaten och de skador och besvär som kan uppstå i muskler och leder. Vi genomför en grundlig och kvalificerad ortopedisk och neurologisk undersökning för att utreda varifrån smärtan kommer, och varför du har ont. Därefter ställer vi en diagnos och tar fram en behandlingsplan. I behandlingsplanen ingår olika behandlingsmetoder och hur många behandlingar som krävs för att bli bra. Vid rygginsufficiens kan vi  avhjälpa symptomen på nästan en gång, men för att inte besvären ska återkomma måste rehabilitering följas under ett par veckor.

Allt material på denna sida skyddas enligt svensk lag och kopiering av hela eller delar av innehållet utan källhänvisning till denna sida kommer att lagföras. Vi använder Copyscape för att kontrollera halten av kopierat material.

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid