Ont i ryggen

Ibland får man ont i ryggen av något man gjort eller för att man har ett arbete som innebär tungt arbete. För de flesta går smärtan över men om man vill att den inte ska komma tillbaka bör man uppsöka någon form av hjälp för att lista ut vad det är som skapar problemet. Där kommer vi på Kroppsdetektiverna in, vi hjälper dig bli smärtfri.

KD General Blog Image

 

Ont i ryggen eller lumbago

Ont i ryggen eller smärta i ländryggen/lumbago får de allra flesta någon gång under livet, man räknar att 80% får ont i ryggen någon gång i livet. Ofta går smärtan över inom en månad, men ibland är orsaken något annat och kommer att kräva någon form av åtgärd. Antingen från en vårdgivare som oss på Kroppsdetektiverna eller från dig själv.

I en lång rad studier har man undersökt vilka personer som får ont i ryggen och man har inte kunnat hitta några tydliga individuella riskfaktorer för ryggsmärta. I de flesta studier kan man inte hitta någon skillnad mellan kön, längd eller vikt, men i denna rapport [1] har man konstaterat att kvinnor löper en ökad risk att få ont i ryggen. Kvinnor ansågs där löpa en ökad risk för smärta i rygg eller nacke på grund av lägre muskelmassa, att de har monotonare arbetsuppgifter och att de ofta dubbelarbetar – på kontoret och sen hemma.

Annars har man endast hittat samband kring ischias som man får av diskbråck i ländryggen. Diskbråck uppstår oftast i åldrarna 40-45 år, och oftast i ländryggen. Observera att ischias och falsk ischias är två olika diagnoser, och att all smärta som går ner i benet inte behöver inbegripa diskbråck. Låt därför en specialist på smärta  i rygg eller nacke att diagnostisera och behandla dig.

Tungt arbete ger ryggsmärta?

Ofta anges tungt arbete eller slitsam arbetsmiljö som riskfaktorer för ryggsmärta. Många studier påvisar samband mellan ländryggsbesvär/lumbago och återkommande tunga lyft, arbetsställningar som inbegriper böjda och vridna rörelser samt arbeten som inbegriper skakande underlag, till exempel busschaufförer, lastbilar, och andra arbeten som inbegriper att man hela tiden ”studsar” och därmed komprimerar ryggen.

Vid ont i nacken och nackbesvär kan man se tydliga samband mellan repetitiva och monotona arbetsmoment och låsta arbetsställningar som till exempel vanligt kontorsarbete (utan bruk av höj och sänkbart bord och andra hjälpmedel, som t.ex sadelstol). Dessa arbetsställningar innebär kraftiga påfrestningar på muskulatur i rygg och nacke, vilket visar sig i stelhet och vidare i spänningshuvudvärk. Det finns även tydliga samband mellan dåliga psykosociala förhållanden och låg tillfredsställelse med arbetet. Faktorer som arbetskrav, tidspress, monotoni i arbetet, låg grad av inflytande över situationen, dåligt socialt stöd, smärtupplevelse, stress, oro och ängslan är tydliga faktorer som ökar risken för smärta.

Orsaker till smärta i ryggen och nacke

Det finns flertalet olika diagnoser vid smärta i rygg eller nacke. I listan under kan du läsa mer om hur muskelinsufficiens, ryggskott, diskbråck i ländrygg och nacke, nackspärr och hur smärta vid dessa diagnoser ter sig, och hur vi på Napralogica kan hjälpa dig att få mindre ont.

Vi är specialister på att behandla ont i ryggen och annan smärta som härstammar från rörelseapparaten

Behandling hos Kroppsdetektiverna

Som naprapater är vi experter på rörelseapparaten och de skador och besvär som kan uppstå i muskler och leder. Vi genomför en grundlig och kvalificerad neurologisk undersökning för att utreda varifrån smärtan kommer, och varför du har ont. Därefter ställer vi en diagnos och tar fram en behandlingsplan. Behandlingsplanen ingår oika behandlingsmetoder och hur många behandlingar som krävs för att bli bra. Vid ont i ryggen är det inte ovanligt att man måste gå 2-4 gånger under 1-2 veckors tid för att bli helt återställd.

Varningssignaler vid rygg- eller nacksmärta då du bör uppsöka läkare:

  • Plötslig nacksmärta i kombination med kraftig huvudvärk, yrsel, eller illamående.
  • Ryggsmärta i kombination med besvär/nedsatt känsel från mage, tarm, underliv/ljumske.
  • Smärta i kombination med feber, infektion eller kraftigt trauma.
  • Tillstånd där du upplever att styrka och/eller känsel påverkas.
  • Tillstånd där du inte kan hitta ett smärtfritt läge.

 

 

Obs. Upplever du nedsatt känsel kring underliv/könsorgan ska du omgående och utan dröjsmål uppsöka akutmottagning

[1] Socialstyrelsen, Utveckling vård vid rörelseorganens sjukdomar, publ 2009, 2009-126-72.

Övriga källor: SBU:s rapport ”Ont i ryggen, ont i nacken”.

Allt material på denna sida skyddas enligt svensk lag och kopiering av hela eller delar av innehållet utan källhänvisning till denna sida kommer att lagföras. Vi använder Copyscape för att kontrollera halten av kopierat material.

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid