Kroppens optimala rörelsemönster del 1 - foten och fotleden

Optimal rörelse är viktigt för att vi ska kunna använda vår kropp i vardagen och vid aktivitet. Vad är optimal rörelse i foten och fotleden? Vi lär dig allt du behöver veta, fortsätt med i vår serie om optimal rörelser för att lära dig mer om din kropp.

KD General Blog Image

För att vi ska kunna träna och fungera optimalt i vardagen krävs det att vår kropp har rätt förutsättningar för att klara av detta. Det som är viktigast för kroppens leder är att de har en bra balans mellan stabilitet och rörlighet. Vissa leder ska vara mera stabila och andra leder ska vara mer mobila (rörliga). Alla leder kräver dock en kombination av stabilitet och rörlighet och detta är viktigt för att muskulaturen ska jobba på rätt sätt.

Om detta mönster ändras i en eller flera leder så ökar risken för skador både i vardagen och under aktivitet. Mönstret kan ändras av akuta skador men i dagens samhälle är det ofta vår vardag som ställer till det. Vi har under de senaste åren blivit allt mer passiva: vi sitter framför datorn på arbetet och tar bilen istället för att gå eller cykla.

Statiskt arbete är en av de största bovarna till att ändra kroppens rörelsemönster, vilket i sin tur kan leda till olika smärttillstånd i kroppen.

Hur ser då det optimala rörelsemönstret ut?

Vi börjar nerifrån och beskriver fotens rörelsemönster. Foten ska vara stabil och med stabil menar vi att foten ska vara mer stabil än rörlig. Foten är vår enda kontaktpunkt med underlaget och den ska kunna föra över kraft från marken vidare upp i kroppen. Exempelvis hos en spjutkastare som sätter i foten när han/hon ska kasta, så kommer energin från ansatsen att fortplanta sig från foten igenom kroppen och vidare till armen och spjutet. Är foten inte stabil nog kommer mycket energi och kraft att förloras i andra riktningar än den som är tanken!

Ofta är det så att foten tenderar att bli för rörlig, och de flesta skulle må bra av att få tillbaka mera stabilitet och motorkontroll i foten. Motorkontroll är förmågan att effektivt aktivera muskulaturen i detta fall i foten. Att jobba upp stabiliteten i foten kan göras med specifika övningar, och ett enkelt sätt är att göra övningar som ex knäböj på ett ben.

Nästa steg i kedjan är fotleden. Fotleden ska ha god rörlighet. Böj- (dorsalflexion) och sträck- (plantarflexion) förmågan samt att kunna rotera inåt (inversion) och utåt (eversion). I Talocruralleden (del av fotleden) styrs även pronationen och inte i hålfoten.

Givetvis ska fotleden också ha stabilitet men det är rörligheten som är viktigast. Många människor är begränsade i fram för allt dorsalflexion och om dorsalflexionen är begränsad blir det svårt att sitta på huk (djup knäböjning) utan att lyfta på hälarna. Musklerna som fäster runt fotleden har mycket stor hävstångskraft och styrka, och för att vi ska kunna utnyttja detta krävs en god rörlighet i fotleden. Ska vi dessutom kunna hoppa högt krävs det att vi laddar muskulaturen och detta görs effektivast om vi har god rörlighet i fotleden. Vilka av er läsare har inte stukat foten någon gång i livet? Fotledsstukningar är en vanlig orsak till ökad instabilitet, och är ofta en orsak till överbelastningar högre upp i kedjan.

Nästa artikel i denna serie kommer att handla om knät och knäleden.

 

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid