<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />
<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />

Vad är hamstringbristning

Hamstringbristning och rupturer i baksida lår är en av de vanligaste förekommande skadorna inom flera idrotter. Den idrott som innefattar löpning har högst risk att dra på sig dessa typer av skador.

Man vet också att tidigare skador i knät eller hamstringmuskeln ökar risken för att man ska få en till hamstringbristning.

Antal skador i hamstringmuskeln minskar inte. Hur vi attackerar rehabiliteringen eller förebyggandet är alltså fel på något sätt och behöver förändras. I denna artikel tänker vi på Kroppsdetektiverna ge våra synpunkter på hamstringbristningar, varför de förekommer och hur man bör rehabilitera dem.

Varför är hamstringskador vanligt?

Varför är Hamstringskador så vanligt? Troligtvis på grund av kombon att muskeln ska fungera över knäled och höftled vilket gör att den har stort ansvar vid rörelse. Det är alltså mer som kan gå fel än om den bara skulle arbeta över en led. Och vi sitter ned på stolar stora delar av dagen. Dessa två faktorer förklarar den höga skadeincidensen för hamstringmuskeln.

Riskfaktorer för hamstringbristning

Riskfaktorer för hamstringbristningar innefattar: Ålder, obalans i styrka, flexibilitet, trötthet samt tidigare skador. Vi på Kroppsdetektiverna skulle vilja lägga till några riskfaktorer som vi märker av på kliniken, dessa är tidigare skador fot, höft eller ryggbesvär, mobilitet (Flexibilitet anser vi vara passiv rörelse där mobilitet är den aktiva rörelsen en person har tillgång till).

Hur ska vi då tyda dessa riskfaktorer? Ålder är självklart då åldern påverkar oss fysiskt, neurologiskt och fysiologiskt men i de flesta fall handlar det oftare om hur man tillbringat sina år (Självklart till en viss gräns).

Minskad flexibilitet och eller mobilitet ökar risken för att du hamnar i en position när du utför din idrott där din kropp inte kan kontrollera kraften i hamstringmuskeln därav den ökade risken för bristning.

Hur ökar gamla skador risken för hamstringbristningar? Skadan som ökar risken för hamstringbristning behöver inte vara en tidigare hamstringsbristning eller skada. Det kan vara en vridning av knät, en fotledsstukning eller till och med att man ramlat och slagit i höften/bäckenet.

Orsaksmekanism för hamstringbristning

Orsaksmekanismen ligger i att en skada i alla dessa områden kan på olika sätt påverka hur hamstringmuskeln fungerar. För att en muskel ska fungera optimalt ska den kunna reagera på sträckreflexen och även hämmas vid avsaknad av sträckreflex. När detta förändras är risken att muskeln inte kan kontrahera tillräckligt mycket eller att den arbetar för mycket i förhållande till belastning under idrott.

Hur ska man då förebygga hamstringbristningar?
Man måste se till att kapaciteten i alla variabler klarar av den belastning man vill utsätta sig för.

  • Flexibilitet och mobilitet i höft, knä och fot behöver kunna kontrolleras i den mån att man klarar av sin idrott och minskar risken för att man hamnar i en position där man inte har aktiv kontroll.
  • Rehabilitering av gamla och nya skador så att de inte påverkar hamstringmuskeln, är man osäker på vad som behöver göras ska man söka hjälp. Vi är till exempel specialiserade på att behandla och rehabilitera skador så att de inte ökar risken för återkommande besvär.
  • Balans i muskler kring höft, knä och fot samt adekvat vila mellan träningspass.

Prickar man in dessa har man bästa möjliga förutsättningar för att förebygga hamstringbristningar.

Hur ska hamstringbristningar rehabiliteras?

Beroende på hur allvarlig skadan är behöver den självklart läka, därefter bör man starta med rehabilitering av mobilitet, flexibilitet och styrka i området. Det viktigaste är dock att först finna om hamstringbristningen i sig kommer av att det redan innan fanns någon typ av obalans, om så är fallet behöver detta också åtgärdas för att hamstringbristningen ska kunna bli helt hundra. Med andra ord, man måste finna orsaken till varför skadan skedde. Man kan inte per automatik hantera det som en isolerad incident. Gör man det ökar man direkt risken för återkommande besvär i området.

Lider du av spända hamstring eller får du kanske ont eller ofta bristningar i hamstring? Låt oss på Kroppsdetektiverna hjälpa dig rehabilitera området en gång för alla. Hos oss får du naprapater som inte bara ser till det enskilda problemet utan vi ser till helheten och finner orsaken till varför du har besväret.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22239734/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24121082/

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid