Att sitta på huk

  • Nyhet
  • Skriven av: test

Vi föds med en kropp som kan röra sig och uttrycka sig på otroligt många olika sätt. Under de första åren av våra liv utvecklar vi våra förmågor mycket, men någonstans på vägen till att bli vuxen börjar de flesta av oss tappa både rörelse och styrka. Varför?

KD General Blog Image

Den största gemensamma nämnaren är belastning, belastar vi inte våra muskler, leder och ligament kommer kroppen att börja skala ner. Det vi inte använder kommer vi förlora, ”Use it or lose it” så att säga.

Att sitta på huk är något de flesta har svårt med som vuxna. Som barn kan nästan alla sitta på huk, sedan under vår uppväxt sitter vi i skolbänken, sedan sitter vi på högskolan och efter det arbetar många sittande. Inte nog med det har vi otroligt sköna soffor och fåtöljer hemma som vi sitter i. Sällan belastar vi alltså vår höft till fullo, för att inte tala om knä och fot.

Vad händer om vi inte sitter på huk eller använder höften?

Svaghet i muskulatur, anpassning i led och bindväv som innebär viss rörelseinskränkning. Vi kan alltså till slut inte sitta på huk för att vi inte gjort det tillräckligt mycket.

Varför är det viktigt att sitta på huk?

Om du tappar rörelse och styrka i höften innebär det att belastning som dom musklerna skulle tagit upp måste hamna på något annat ställe i kroppen.
Till exempel om du böjer dig framåt och är svag i säte och hamstring kommer ryggen och vaderna behöva ta betydligt mer vikt för att kompensera. Om du ska vrider dig kommer ryggen eller knäna behöva skapa mer rörelse för att kompensera för stelheten i höften.

Ser ni ett mönster som bildas? Vad ska vi göra åt detta?

Det viktigaste är att ni börjar belasta höften dagligen för att öka stimuli i vävnaden så att kroppen vill börja förändra strukturen.
Sitt på huk så gått det går.
knäböj.
Gör utfall.
Upphopp.
Framåt fällningar.

Utan belastning kommer höften inte bli starkare eller mjukare. Man kan inte vila sig ifrån stelhet.

Var snäll mot din kropp och ge den det den är värd; rörelse!

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid