Rectus Diastasis - 2 av 3 kvinnor som fött barn har det.

Varför uppstår rectus diastasis, vad är det och vilka komplikationer kan det ge upphov till. Vi går igenom orsaker och vad man behöver göra för att öka funktionen i magmusklerna för att motverka diastasen.

KD General Blog Image

När det gäller din kropp efter graviditeten, vad är det som är din största utmaning nu?

  • Ryggen och höfterna värker
  • Du har huvudvärk, spända axlar och käke
  • Din mage ger dig inte ordentligt stöd när du går och springer
  • Du har svårt att hålla dig tills du kommit fram till toaletten
  • Du får nackspärr eller ryggskott

Ovanstående symptom är vanligt förekommande bland kvinnor som varit gravida. Din mage utsätts för stora påfrestningar på grund av den extrema sträckning av bukväggen som uppstått med din graviditet. Magen kan få svårt att dra ihop sig och graviditeten har skapat en rectus diastasis.

Rectus Diastasis eller separerade magmuskler är inte bara ett problem för mammor

Har du navelpiercing, opererat blindtarmen eller gjort annan kirurgi över buken så ökar risken för Rectus Diastasis. Elitidrottare som gör fel sorts magövningar (dvs. crunches eller sidocrunches ) utvecklar ofta denna separation med tiden. Även Joseph Pilates, utvecklaren av den populära träningsformen, hade en diastas som blev större när han blev äldre. Detta trots att många av hans övningar avser att stärka magmusklerna, kan flera av dessa övningar bidra till en diastas.

Rectus Diastasis innebär att separation av magens tre lager av muskler har skett. En översträckning av bindväven som går ner i mitten av magmusklerna – Linea Alba – ger det resultatet. När bindväv som är tänkt att vara fast och tjock blir sträckt och tunnas ut, håller den inte längre ihop de två sidorna av bukväggen. Inre organ och rygg förlorar sitt stöd. Orsaken till översträckningen kommer av att de sneda bukmusklerna, som fäster in framför och bakom den stora sexpacksmuskeln och fäster in i Linea Alba, blir överspända och drar från varsin sida i Linea alba.

Du kan själv mäta separationsgraden genom att sätta ner ditt ringfinger mellan bukmuskulerna. Om bredden är upp till ett halvt ringfinger så är avståndet godkänt.

Vår kliniska erfarenhet ger oss att 2 av 3 kvinnor som fött barn har någon form av Rectus Diastasis.

Den goda nyheten är att dina separerade magmuskler ofta läker med rätt behandling. Vi kan återställa funktionen i magmusklerna, men själva ihopläkningen av diastasen är en process som kan ta lite tid.

Men vad är rätt behandling?

Om du hade brutit armen hade du först fått benen i armen återlokaliserade till rätt plats. Sedan hade armen gipsats. Därefter hade du fått rehabilitera armen under läkningsprocessen på 6-9 veckor.
På precis samma sätt bör en mammamage behandlas. Den enorma påfrestning magen har utstått med både graviditet och förlossning gör att du måste vara funktionell innan du börjar träna efter en graviditet. Kroppen måste ibland kodas om med ett nytt rörelsemönster för att återställas efter graviditeten – det kan vara att sluta gå som en anka och gå som vanligt.

KROPPSDETEKTIVERNA Napralogica är specialiserade på rehabilitering av kroppens kärna. Det betyder att du kan få hjälp att stänga din diastas utan kirurgi. Oavsett hur svår eller mindre separationen är eller hur länge du har levt med det. Kirurgi kan inte återuppbygga dina magmuskler och inte heller behandla orsaken. För att få hjälp med att få din kropp tillbaka såsom den var innan graviditeten så ska du boka vår mammabehandling här.

Vad kan jag kan göra själv för att hjälpa kroppen?

Vad du själv kan göra utan att ha fått behandling är att använda en korsett. Det är faktiskt en mycket god idé om du vill hjälpa fascian att dra ihop sig lättare. Korsetten bör användas så mycket som möjligt dag och natt, och så snart som möjligt efter förlossningen. Du skall absolut inte göra situps eller plankan.

Den träning du kan utföra är promenader med korta steg. Långa steg innebär att du rekryterar sidomagmusklerna mer, det vill säga arbetar kontraproduktivt för att din Rectus Diastasis ska växa ihop. Din kroppsställning skall vara upprätt. Tänk på att hålla armbågarna i midjan och gå med korta steg när du promenerar med barnvagnen.

Korsetten ska endast användas under en begränsad tid.

KROPPSDETEKTIVERNA Napralogica
– det bästa mötet som kan hända din kropp

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid