Muskelbristning i vaden
- Diagnoser , Idrottsskador
- Skriven av: Jonas Hård af Segerstad
Har du fått plötslig smärta i vaden som hugger till vid belastning, detta kan innebära att du lider av en muskelbristning. Lär dig vad du själva ska göra och hur vi på Kroppsdetektiverna kan hjälpa dig tillbaka från en muskelbristning.
Har du fått plötsligt ont i vaden? Risken är stor att du har drabbats av en muskelbristning i vaden. Muskelbristning i vaden, eller som det också kallas för tennis-leg, är en vanlig skada bland idrottare, och framförallt inom löpning. Vanliga symptom är en kraftigt huggande smärta i den nedre delen av vadmuskeln insida där muskeln övergår till sena. När man talar om en muskelbristning i vaden talar man oftast om en partiell ruptur, dvs en delvis bristning i vaden.
Hur uppkommer skadan?
Tennis-leg innebär en partiell bristning i den inre vadmuskeln, dvs att en del av muskelfibrerna i muskeln går av helt, medan de övriga fibrerna fortfarande är intakta. Tennis-leg sker alltid i övergången mellan den inre, mediala buken, av m Gastrocnemius, och senspegeln som övergår i hälsenan. Bristningen uppkommer i övergången från långsamt arbete till hastigt, tex vid sprintlöpning eller att man spelar badminton, padel, squash eller tennis. Ofta i samband med att muskeln är trött, dvs i slutet av träningspass.
Symptom vid muskelbristning i vaden
Plötslig smärta i den nedre delen av vadens inre muskel, och det brukar göra väldigt ont att gå somvanligt eller att springa. Inom några minuter kan man se en svullnad, och eventuellt en blodutgjutning efter en dag eller två, men normalt sett inte. Efter ett par dagar är man fortsatt stel, och man kan uppleva instabilitet i fotleden på grund av försämrad funktion i vadmuskeln. Om du inte alls kan komma upp på tå på grund av svaghet, och du inte känner smärta, kan du ha drabbats av en total hälseneruptur. Vid total hälseneruptur brukar man även höra en kraftig smäll, i princip som ett pistolskott. En total hälseneruptur går alltså inte att missa. Även en partiell ruptur av hälsenan kan efterlikna symptomen vid muskelbristning i vaden, och just därför bör skadan undersökas av någon medicinskt utbildad personal med idrottsmedicinsk kompetens. Om du är medelålders och istället får en mindre bristning under långdistanslöpning så är sannolikheten att du istället drabbats av gubbvad.
Generell behandling vid muskelbristning i vaden
Först och främst är det mycket viktigt att minska blödningen, och detta ska ske med tryckförhand inom 1-2 minuter. Tryckförband ska läggas över det skadade området, och högläge på benet. Efter några minuter kan förbandet läggas om ifall trycket varit för hårt och det känns som att foten domnar bort eller somnar. Generellt bör man inte röra på sig de närmaste timmarna efter en muskelbristning utan istället vara så orörlig som möjligt för att minska på blödningen . Inom det första dygnet kan man påbörja viss rörelseträning, genom att t.ex. sitta på en stol och böja och sträcka i fotleden utan något annat motstånd än vikten av ens fot. Man ska undvika att belasta och stå på tå. Använd kryckor om du måste ta dig någonstans till fots. Dessa får du oftast låna på din vårdcentral.
Efter 24 timmar kan man oftast börja motionera väldigt lugnt, och i detta fall sätta sig på en cykel, utan clips, och börja trampa utan motstånd. Detta medför att cirkulationen i den skadade muskeln ökar, och nytt färskt syrerikt blod kommer till det skadade området, vilket medför en snabbare läkning. Den ökade cirkulationen medför även att blodet från blödningen transporteras bort snabbare från det påverkade området, och därmed att smärta och svullnad minskar.
I detta läge ska du besöka oss, det vill säga så snart som möjligt. Detta för att du ska få ett personligt anpassat rehabiliteringsprogram och titta på orsaken till varför du drabbades av en muskelbristning, I annat fall riskerar du att få ett återfall om du inte kommer fram till orsaken, och behandlar den istället för symptomen. Om du inte sköter om din skada så kommer den att göra sig påmind senare i livet, och ofta som en värre bristning i samma område.
Vid en muskelbristning blir det alltid någon form av ärrvävnad, men besvären av detta kan man minska genom att träna upp muskeln så att den i princip har 110% av styrkan jämfört med innan skadan, samt att orsaken till varför du fick muskelbristningen hittas. Normalt sett kan du börja löpträna med mycket lätt jogg inom 1-2 veckor, och för fullt efter 4-6 veckor, baserat på hur du sköter din rehabilitering och vem du får ditt rehabiliteringsprogram av.
Hur kan vi hjälpa dig komma tillbaka efter en muskelbristning?
Vi på Kroppsdetektiverna kan idrottsskador och hur man ska komma tillbaka till sin idrott så snart som möjligt. Alla idrottsskador har en orsak till varför de uppstår och vi anser att om man inte hittar orsaken så är risken stor att bristningen återuppstår igen när man väl börjat träna igen. Tillsammans med dig kommer vi fram till orsaken och skapar därefter ett särskilt program anpassad för just dina besvär och din orsaksmekanism där rehabiliteringsprocessen delas upp i olika steg som du måste klara för att komma vidare till nästa steg. En akut idrottsskada måste rehabiliteras grundligt för att inte orsaka framtida besvär!
KOM IGÅNG
Bli smärtfri redan idag
Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.