Multitasking

Vad är multitasking, vad säger vår multitasking förmåga om hur vi mår, hur använder vi oss av den vid undersökning av patient?

<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />
<br />
<b>Warning</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/omniheal/domains/kroppsdetektiverna.se/wp-content/plugins/ww-platform/functions/content.php</b> on line <b>805</b><br />

Vad är multitasking, vad säger vår multitasking förmåga om hur vi mår, hur använder vi oss av den vid undersökning av patient?

Multitasking borde egentligen kallas för rapid task-switching. Vår hjärna besitter inte förmågan att göra flera saker samtidigt. Det som istället sker är att hjärnan byter fokus snabbt mellan uppgifter. Denna funktion sätts igång så fort vi försöker göra två saker samtidigt eller fler.

Det finns dock ett problem med att försöka multitaska. De flesta tänker att det är effektivare att göra fler saker samtidigt, att det går snabbare. Detta är falskt, forskning visar att multitasking kan försämra ens produktivitet med upp till 40%. Det skulle med andra ord gå snabbare att utföra en sak i taget än att försöka göra fler saker samtidigt. Resultatet blir även bättre om du fokuserar på en sak i taget.

Hur fungerar det egentligen?

Anledningen till att multitasking tar längre tid är för att vid varje tillfälle du byter mellan de uppgifter du försöker utföra samtidigt behöver hjärnan byta fokus. Vid varje tillfälle du byter fokus förlorar du tid som hade använts till att utföra uppgiften istället om du gjorde en uppgift i taget. Risken att resultat inte blir lika bra när du multitaskar är också överhängande.

Desto svårare uppgifter desto mer tid kommer du förlora vid byte av fokus. Det tar helt enkelt längre tid för hjärnan att byta fokus om uppgiften dessutom är komplicerad.

Anledningen till att det är så farligt att köra bil och använda mobilen samtidigt är just på grund av denna process. Att byta fokus mellan mobilen och bilkörandet resulterar i sämre reaktionsförmåga då hjärnan behöver ställa om.

Att multitaska för att vara effektivare är med andra ord bara att göra sig själv en otjänst. Man blir inte klar snabbare och risken är att resultatet inte är så bra som önskat. Däremot är det viktigt att vi kan multitaska, i vissa situationer behöver vi kunna multitaska för att klara oss. Funktionen att kunna multitaska är med andra ord livsviktig men bör inte överanvändas som en effektiviserings metod.

Varför är multitasking viktigt för oss på Kroppsdetektiverna?

Att multitaska är tungt arbete för hjärnan och kräver mycket av den. Med andra ord kan vår förmåga att multitaska försämras om vårt nervsystem redan är upptaget med att arbeta med flera andra processer. Dessa processer behöver inte vara saker vi medvetet gör utan kan vara autonoma aktiviteter som tar upp mycket av nervsystemets bandbredd. Till exempel på sådana aktiviteter är när hjärnan får in mycket input som vanligtvis anses som hot. Så kallad nociception.

Vanliga saker som minskar vår multitaskförmåga.
– Psykisk Stress (behöver inte vara medveten stress)
– Nociceptor stress
– Kemisk stress

När vår förmåga att multitaska minskar, minskar även hjärnans förmåga att hantera saker som händer oss i stunden. Det kan till exempel påverka vår balans och kroppens förmåga att reagera adekvat mot input.

Hur använder vi på Kroppsdetektiverna detta vid behandling?

På Kroppsdetektiverna testar vi därför multitaskförmågan för att se på vilken nivå man ligger. Vanligt är att klara av att göra 3-4 saker samtidigt. Klarar man fler är det utmärkt men klarar man färre innebär det att hjärnan kommer att ha svårt att hantera vardagen. Den kommer behöva fokusera på bara en eller två saker samtidigt vilket innebär en risk. Både att vi presterar sämre på vårt jobb men ökar även skaderisk och risken att känna av smärta och besvär i kroppen. Till exempel är det farligare för oss att köra bil om multitaskförmågan är låg. Vi är beroende av att kunna göra flera saker samtidigt när vi kör bil. Sämre förmåga att multitaska kommer innebära större tid mellan fokus byte. Därmed större risk att man missar att agera vid fara i trafiken.

I det fallet att multitaskförmågan är sänkt på grund av nociception går det att behandla. Man kan alltså förbättra fokus genom att minska på det stimuli som för stunden stör hjärnan.

Är du intresserad av att veta hur många saker du kan göra samtidigt eller få tips om hur din multitaskförmåga kan förbättras? Boka då en tid hos oss på Kroppsdetektiverna så undersöker vi din multitasking genom funktionell neurologi.

Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26585046/

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid