Haglunds syndrom

Det är ett tillstånd där man får en benig tillväxt bak på hälen som kan smärta vid användning av för tighta eller hårda skor. Lär dig orsaksmekanismer och vad du själv kan göra för att minska besväret.

KD General Blog Image

Vad är Haglunds syndrom?

Haglunds syndrom, eller Haglunds sjukdom som det även kallas, är ett ibland smärtsamt tillstånd med beniga utskott på vardera sida på bakre delen av hälbenet. Den kan ibland kallas för ”pump bump” eftersom avvikelsen ofta förekommer hos kvinnor som bär pumps. Man kan se tendenser till utskott redan vid 30-års ålder hos en del patienter, men det är inte förrän senare i livet – ofta över 50 års ålder, som smärtan gör sig påmind. Ibland används benämningen ”bakre hälsporre” istället för Haglunds syndrom.

Orsaker

Fotens struktur kan bidra till utvecklingen av Haglunds syndrom. Om du har höga fotvalv, strama hälsenor eller en tendens att gå på utsidan av fötterna löper du större risk att utveckla Haglunds syndrom än andra människor. Att bära skor med en fast, styv bakkappa kan också bidra till att utveckla Haglunds syndrom.

Symptom

De primära symptomen av Haglunds syndrom är ett förstorat benutskott på baksidan av hälen och hälsmärta. Du kan också få blåsor på hälarna på grund av att dina skor skaver mot knölen. Det kan även bli rött på huden och en inflammatorisk reaktion tack vare den ökade belastningen.

Vad kan du göra själv?

Hälkuddar placerade vid bakkappan på dina skor kan lindra och omfördela en del av trycket. Att applicera is på det ömmande området efter du har tagit av dig dina skor kan lindra en del av smärtan och obehaget. Att byta skor kan också underlätta. Om du har en annars normal fot, kan det hjälpa att bära skor med öppen häl. Detta bör dock undvikas om du har hälseneinflammation, liktornar, smärta i foten, instabilitet i fotleden, eller en strukturell missbildning av foten.

När bör du besöka oss på Kroppsdetektiverna

Om smärtan kvarstår trots dina huskurer är det dags att besöka oss. Vi kan göra en noggrann bedömning av dina fötter och skapa en behandlingsplan anpassad efter din situation. Vårt huvudsakliga mål är att minska din smärta.

Diagnos

Vanligt hos läkare är att du får en röntgen eller remiss till fotkirurg. Ibland kan magnetkamera eller ultraljud beställas, men det räcker oftast med att titta och känna på hälen för att konstatera syndromet.

Behandling hos Kroppsdetektiverna:

Vi behandlar Haglunds syndrom i huvudsyfte att ta bort smärtan som uppstår. De beniga utskotten vid sidan av hälen kan endast tas bort kirurgiskt, men så länge som man inte har ont och inte störs av benutskotten på annat sätt är kirurgiska ingrepp inte nödvändiga.

Andra behandlingsmetoder som kan användas är:

  • Skoändringar. Rekommendation av hälkuddar, hälinlägg, sulor som Superfeet, eller remiss för skapa anpassade ortopediska stöd, som ändrar placeringen av fötterna i skorna, och som minskar trycket på baksidan av foten.
  • Medicinering. Anti-inflammatorisk medicin, för utvärtes bruk, som appliceras direkt på hälen kan ge smärtlindring. Anti-inflammatorisk medicin som tas oralt (t.ex. ibuprofen) kan även hjälpa.
  • Immobilisering. Om området är mycket inflammerad kan ett skräddarsytt mjukt gips eller stövel användas för att fixera området och låta det läka.
  • Operation. Om ingen av de icke-kirurgiska metoderna ger tillräcklig lindring, kan en fotspecialist rekommendera operation för att korrigera missbildningen. Fotspecialister är specialutbildade fot- och fotledskirurger som kirurgiskt kan omforma hälbenet.

Förebygga Haglunds häl

Undvik skor med stela bakkappor. Om du har ett högt fotvalv eller stram hälsena kan Haglunds symptom förebyggas genom att bära lämpliga skoinlägg och/eller regelbundet utföra stretchövningar för hälsenan eller excentriska tåhävningar men endast till horisontalnivå för att inte ytterligare belasta infästningen på hälsenan!

Differentialdiagnoser:

  • Hälseneinflammation vid infästningen
  • Slemsäcksinflammation i den ytliga slemsäcken på baksidan av hälbenet
  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid