Conversesjukan

  • Diagnoser
  • Skriven av: Jonas Hård af Segerstad
KD General Blog Image

Ont under hälen, knäna eller under hålfoten kan du få efter att ha gått ett par veckor i skor med tunna sulor, t.ex Conversekängor. Denna typ av skada är något som kallas för Conversesjukan, och kan leda till bestående smärta under fötterna senare i livet.

Allmänt om Conversesjukan

Allt fler unga personer får problem i höften, knän, och under fötterna på grund av de populära  tygskorna Converse. Skillnaden mellan att gå barfota är att den tunna sulan gör att hälen inte slår i underlaget som en som går barfota gör. En människa som går barfota sätter naturligt ner hälen försiktigare, men med den tunna sulan som finns i till exempel Converseskorna skyddas hälen från den hårda ytan i asfalt, betong eller vad man nu har för underlag. Det är lätt hänt att hälen sätts ner för hårt och stöten blir för hård när sulan saknar stötdämpning, speciellt när man går på hårt underlag som asfalt och betong. Converseskorna saknar stöd för pronation och stötdämpning överlag, vilket innebär att man, förutom smärta under hälen, kan få smärta i knä och höfter av att gå i dessa skor. Conversesjukan innebär att ha värk under foten, framför allt under hälen men kan även vara under framfoten. Vi behandlar smärta som uppkommer vid denna skada effektivt och med stor framgång.

Överbelastning av fettkudden under foten

 

Under hälbenet (Os Calcaneus) finns en stötdämpande fettkudde. Syftet med fettkudden är att dämpa belastningen på hälbenet vid fotisättning genom att sprida ut belastningen vid fotisättning över hela hälbenet. Denna fettkudde utvecklas under tidiga tonår, och den kommer med livets ordinarie belastning att slitas och med tidig och kraftig belastning riskera att bli kraftigt degenererad med kronisk smärta under hälen som följd. I vissa fall så spricker hälkudden upp och fettcellerna samlas på utkanterna som vita prickar, detta kallas för Fat Pad Syndrome.

Plantar fasciit och hälsporre

En annan mycket vanlig skada som uppstår under foten är Plantar fasciit eller hälsporre. Smärtan är som värst på morgonen eller efter att man har suttit still en stund, för att vid rörelse minska i styrka. Smärtan är kraftigast framtill på hälbenet och mot insidan, inte som vid Fat Pad Syndrome där smärtan känns mitt under hälen eller längs den inre randen på hälbenet. Vi behandlar dagligen patienter med hälsporre och plantar fasciit, och vet exakt vad som behövs för att du ska bli smärtfri.

Behandling av Conversesjukan

Vi behandlar höftsmärta, knäsmärtor, ömmande hälkudde, Conversesjukan, plantar fasciit,  och Fat Pad Syndrome genom att kombinera ett antal behandlingsmetoder. Vi kan även använda för att avlasta hälkudden samt stabilisera fotleden.

Varmt välkommen att boka din behandling av Conversesjukan och andra idrottsskador hos oss. Vi tar gärna mot remisser, men frikort gäller ej.

Vi är Kroppsdetektiverna, och finns på Upplandsgatan 61, T-bana Odenplan i Stockholm.

 

Allt material på denna sida skyddas enligt svensk lag och kopiering av hela eller delar av innehållet utan källhänvisning till denna sida kommer att lagföras. Vi använder Copyscape för att kontrollera halten av kopierat material.

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid