Benhinneinflammation - läs för din egen skull

Benhinneinflammation är en vanlig åkomma och oftast får muskeln tibialis posterrior agera som skyldig, detta är dock inte vad vi hittar hos de flesta. De flesta som har benhinneinflammation har en överaktivering av flexor muskulaturen i vaden som böjer dina tår. Vad överarbetar den för? Lär dig mer i artikeln.

KD General Blog Image

Benhinneinflammation är en vanlig åkomma som vi ser hos fram för allt kvinnor. Orsaken sägs ofta vara muskeln Tibialis Posterior som ligger djupt under Gastrocnemius och Soleus, och som fäster in på underbenen Tibia och Fibula. Allt som oftast så är Tibialis Posterior inte alls involverad, utan istället muskeln Flexor Digitorum Longus – muskeln som böjer på alla dina tår, förutom stortån. Den fäster in precis på insidan/framtill på underbenet och när muskeln blir fasciliterad/överbelastad så börjar den ömma vid sitt ursprung.

Varför blir då FDL fasciliterad? När vi gör en neuromotorisk undersökning hittar vi i 98% av fallen att stora magmuskeln, Rectus Abdominis, inte fungerar som den ska – patienten kan inte aktivera muskeln, och vad FDL gör är att den kompenserar funktionellt för just Rectus Abdominis. Genom att aktivera RA får vi FDL att ”tagga ner” och samtidigt minskar smärtan på insidan av skenbenet.

Hjälper is, skoinlägg eller antiinflammatoriska mediciner mot detta? Det tar bort smärta, men dysfunktionen i Rectus Abdominis finns fortfarande kvar. Räcker det då att göra situps för att bli av med benhinneinflammationen? Nej, du måste träna in ett nytt motoriskt mönster, och det är vi ensamma om i Sverige att kunna erbjuda dig verktygen för.

För din egen skull – gå till specialister som går till roten med det onda, och inte bara behandlar symptomen.

  • Få exklusiva erbjudanden

Obligatoriskt

KOM IGÅNG

Bli smärtfri redan idag

Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.

Boka tid