Andning är den viktigaste fysiologiska funktionen för oss och något vi har med oss sedan vi föddes. Vi andas mellan 20.000-25.000 andetag varje dag. Andningen kopplar ihop alla rörelser, men är samtidigt den mest negligerade delen inom Västerländsk medicin. Istället för att djupandas så har vi andningsmönster där vi använder hals och bröstkorg istället för diafragman.
Inga rörelsemönster blir funktionella om inte andningen är funktionell. För att andningen ska bli funktionell så måste diafragman fungera normalt och i dagens samhälle är det mer vanligt att diafragman, vilken har tre funktioner, är dysfunktionell i andningen då den kompenserar för Transversus Abdominis eller bäckenbottenmuskulaturen. Diafragman är i dessa fall fasciliterad för att skapa stabilitet.
Läs mer om diafragman och varför den ofta är dysfunktionell”
För att kunna vara funktionell och prestera på högsta nivå (om det nu är din ambition) så behöver din andning tränas. Detta gäller även om du bara vill höja din livskvalitét, exvis att kunna gå i trappor utan att behöva flåsa.
Andningens koppling till vår energiframställning.
Alla vet att våra celler behöver syre för att fungera. Syret behövs för att framställa energi som används när vi rör oss, läker en skada, eller återhämtar oss från träning. När du tränar och märker att du drar på dig “syra” så är det ett symptom på att kroppens processer får för lite syre. När du klarat 30km på Stockholm Maraton så kommer den berömda “väggen” – även det ett tecken på att kroppen inte får tillräckligt med syre till energiframställningen.
Nu börjar du förhoppningsvis förstå hur viktig andningen är för din löpning och för ditt välmående i övrigt. Vad du ännu inte vet är att fungerande andning också sänker din puls. När du vilar så blir din andning djupare och långsammare samtidigt som din puls sjunker. Ju djupare andning, desto längre ut i kroppen färdas syret.
14 tecken på att du kan ha problem med andningen
- Stress/oro
- Lättirriterad
- Deprimerad
- Lättuttröttad
- Sover dåligt
- Spända käkar
- Högt blodtryck
- Huvudvärk / migrän
- Nack och ländryggssmärta
- Muskelstelhet
- Matsmältningsproblem/gasbildning
- Lätt yrslig
- Försämrad prestationsförmåga inom idrott och andra aktiviteter jämfört med tidigare
Precis som Yin och Yang, salt och sött så har även syre sin motpol – koldioxiden, CO2. CO2 behövs för att kroppen ska kunna uppnå homeostas, jämvikt.
De allra flesta tror att koldioxid i blodet är något negativt, men det är essentiellt för att du ska kunna andas i sömnen. Halten av CO2 styr när du behöver andas och byta ut gaserna. Normalt sett byter vi ut 15% av gaserna under ett andetag och resten behöver vi för att kroppen ska må bra! Kontentan är att när vi andas optimalt så fungerar kroppen bättre.
Att andas optimalt är inte att inandningen tar längre tid än utandningen. Detta leder till att blodet samlar på sig CO2, vilket leder till att mindre CO2 kommer ut till cellerna och vi får ett motsatt förlopp till tidigare. Om cellerna inte får syre så stryps dom, och kroppen går in i “stabsläge” – fight or flight – då den stryps inifrån. Hur funktionella är vi om vi känner att vi måste slåss för livet?
Rätt andningsteknik och funktionell andning är något vi kan lära ut på Kroppsdetektiverna. Du kan boka din behandling hos oss via den här länken