Severs sjukdom – apofysit i hälen – är en vanlig orsak till smärta i hälen hos aktiva barn och ungdomar.
Allmänt om skadan
Severs sjukdom, även kallad calcaneal apophysitis, är en smärtsam bensjukdom som orsakas av inflammation (svullnad) i tillväxtplattan i hälen. En tillväxtplatta, även kallad epifysplatta, är ett område vid änden av ett ben under utveckling där broskceller med tiden övergår till benceller. Det är när detta inträffar, tillväxtplattan expanderar och förenas, som benet växer.
Severs sjukdom / Apofysit är en vanligt förekommande orsak till smärta i hälen hos växande barn, särskilt de som är fysiskt aktiva. Det inträffar oftast under tillväxtspurten i tonåren, den period på cirka 2 år i början av puberteten, när barnen växer som snabbast. Denna tillväxtspurt kan börja när som helst i åldrarna 8 och 13 för flickor och 10 och 15 för pojkar. Severs sjukdom / Apofysit förekommer sällan i äldre tonåren eftersom bakre delen av hälen upphör att växa vid 15 års ålder, då tillväxtplattan hårdnar och de växande benen växer samman till moget ben.
Severs sjukdom liknar Osgood-Schlatters sjukdom, ett tillstånd som påverkar knät.
Orsaker
Under tillväxtspurten i tidig pubertet, växer hälbenet (även kallad calcaneus) lite snabbare än benmuskler och senor. Detta kan leda till att muskler och senor blir väldigt strama och överbelastade, vilket gör hälen mindre flexibel och ökar belastningen på tillväxtplattan. Hälsenan är den starkaste senan som fäster vid tillväxtplattan i hälen och upprepad påfrestning (kraft eller tryck) på en redan ansträngd hälsena kan med tiden skada tillväxtplattan vilket orsakar svullnad, ömhet och smärta.
Sådan påfrestning är vanligtvis ett resultat av fysiska aktiviteter och idrotter som innebär att springa och hoppa, särskilt de som äger rum på hårda ytor, såsom löpning på löparbana, basket, tennis, fotboll och gymnastik.
Severs sjukdom kan också orsakas av att stå för länge, vilket sätter ständig press på hälen. Skor med dålig passform kan bidra till tillståndet genom att inte ge tillräckligt stöd eller utfyllnad för fötterna eller genom att skava mot baksidan av hälen, Converse och Ballerinaskor är skor som ska undvikas i yngre åldrar för att minska risken.
Severs sjukdom kan uppstå hos alla barn, men risken är större om en eller flera av följande punkter uppfylls:
- pronerad fot (en fot som rullar in vid ankeln när man går), som orsakar stramhet och vridning av hälsenan, vilket ökar dess drag på hälens tillväxtplatta.
- platt eller högt fotvalv, som påverkar hälens vinkel i relation till foten, vilket orsakar stramhet och förkortning av hälsenan.
- benlängdsskillnad (ett ben är kortare än det andra, anatomisk likväl som funktionell), vilket gör att foten på det kortare benet böjs nedåt för att nå marken och frestar på hälsenan.
- övervikt eller fetma, som sätter tyngdrelaterad belastning på tillväxtplattan.
Tecken och symptom
Det mest uppenbara tecknet på Severs skada är smärta eller ömhet i den ena eller båda hälarna, vanligtvis på den bakre delen av hälen. Smärtan kan också sprida sig till sidorna och själva botten av hälen, ner emot fotvalvet.
Ett barn kan också ha dessa symptom:
- svullnad och rodnad på hälen
- svårigheter att gå
- obehag eller stelhet i fötterna på morgonen
- obehag när hälen utsätts för press på båda sidor
Symtomen är oftast värre under eller efter en aktivitet och förbättras vid vila.
Diagnos
Röntgenundersökningar fungerar i allmänhet inte då Severs inte är en skelettskada per se, och behövs inte heller för att diagnosticera Severs skada / apofysit. Vi är idrottsmedicinskt utbildade och har kunskap i hur man manuellt diagnosticerar skadan hos barn och ungdom.
Behandling
Det omedelbara målet med en behandling är smärtlindring. Eftersom symtomen förvärras vid aktivitet i allmänhet, är den viktigaste behandlingen för Severs sjukdom vila, vilket hjälper till att minska trycket på hälbenet, förhindra svullnader och minska smärtan. En aktivitet som speciellt bör undvikas är att springa barfota eller springa på hårda ytor, eftersom hård inverkan på fötterna kan förvärra smärtan och inflammationen. Barnet kan möjligtvis fortsätta med aktiviteter som inte sätter någon större press på hälen, såsom simning och cykling.
Terapeuten kan också rekommendera att ett barn med Severs sjukdom att:
- utföra fot och benövningar. Stretcha och stärka benmuskler och senor.
- lyfta upp foten och addera is (is insvept i en handduk, som inte appliceras direkt emot huden) tills den skadade hälens smärta har avtagit och svullnaden har minskat. Behandlingen skall utföras 20 minuter åt gången, två eller tre gånger per dag.
- använd en elastisk linda eller kompressionsstrumpa som är utformad för att hjälpa till att minska smärta och svullnad
- använd medicinering för att minska smärta och svullnad, såsom paracetamol eller ibuprofen.
Anm: Barn ska inte ges aspirin för att motverka smärta. Det finns en risk att patienten kan utveckla en mycket allvarlig sjukdom som kallas Reyes syndrom.
Tillfrisknande och återfall
En av de viktigaste saker att känna till om Severs sjukdom är att, med rätt omvårdnad, går tillståndet oftast bort inom 2 veckor till 2 månader och kommer inte påverka patienten senare i livet. Ju tidigare Severs sjukdom behandlas, desto snabbare kommer återhämtning att ske. De allra flesta barnen kan återgå till fysisk aktivitet utan några problem, när väl smärtan och symtomen har försvunnit.
Även om Severs skada i regel läker snabbt, kan symtomen återkomma ifall långsiktiga åtgärder inte vidtas för att skydda hälen under resten av uppväxten. En av de viktigaste åtgärderna är att se till att barnet bär lämpliga skor. Bra kvalité, välsittande skor med vadderade sulor, bidrar till att minska trycket mot foten. Terapeuten kan också rekommendera skor med öppna ryggar, t.ex. sandaler eller träskor, som inte skaver på baksidan av hälen. Skor som är tunga eller har höga klackar bör undvikas. Andra förebyggande åtgärder är att fortsätta med stretchövningar och behandling hälen med is efter utför aktivitet.
Om barnet har en pronerad fot, en platt fot eller en fot med högt fotvalv kan risken att utveckla Severs sjukdom öka. Terapeuten kan då rekommendera speciella skoinlägg, exempelvis:
- hälkuddar som dämpar belastningen på hälen när hälen tar i marken
- hällyft som minskar belastningen på hälsenan genom att höja hälen
- hålfotsinlägg som håller hälen i en idealisk position
Om ett barn är överviktigt eller lider av fetma, kommer terapeuten sannolikt också rekommendera viktnedgång för att minska trycket på hälen.
Risken för återfall försvinner efterhand när fotens tillväxt är komplett och tillväxtplattan har smält samman med resten av hälbenet, vanligtvis runt 15 års ålder.
Differentialdiagnoser
Andra diagnoser i foten
Hälsporre
Haglunds sjukdom
Ömmande hälkudde
Achillestendinopati vid infästningen till hälbenet