Om nackspärr och hur du blir smärtfri idag
- Diagnoser , Ont i nacken
- Skriven av: test
Nackspärr eller ont i nacken? Läs igenom denna artikel så får du reda på varför det uppkommer, vad du kan göra själv och hur vi kan hjälpa dig bli smärtfri. Ibland behöver kroppen hjälp att återfå full funktion, vi hjälper dig.
Du har förmodligen hittat hit genom att söka på nackspärr, stel i nacken, smärta i nacken, yrsel, whiplash, ont i bröstryggen eller huvudvärk. Nackspärr kan ge alla dessa symptom, de vanligaste är att man har svårt att vrida huvudet åt ett håll och/eller svårt att böja eller sträcka på nacken. Det smärtar under rörelse av nacken. Kanske har du redan träffat en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat i Stockholm som hjälpt dig tidigare med din nackspärr men besvären kommer hela tiden tillbaka?
Oavsett om det är första gången du har fått nackspärr eller om du haft det vid upprepade tillfällen tidigare så är detta ett sätt för din kropp att berätta för dig att någonting inte fungerar som det ska. Du behöver inte känna vad det är i kroppen som inte fungerar, detta kan ha pågått under en längre tid, men det är först nu som kroppen skriker på hjälp.
Kroppen har försökt skydda sig själv genom att vissa områden har börjat arbeta hårdare. Detta har du säkert upplevt när du känt dig trött i vissa muskler då kroppen har en tendens till att vilja skydda sig själv genom att försöka göra sig själv stabilare. Om vi har ett område som av någon anledning inte har full funktion så är det vanligt att nackens muskler ökar spänningen och nackens leder komprimeras som en reaktion, detta är kroppens sätt att skapa en tillfällig lösning på problemet.
Ett exempel vi kan ta upp som de flesta känner till är en pisksnärtskada, whiplash, eller whiplash associate disorder – WAD – som det heter på engelska. Då har man vanligtvis blivit påkörd bakifrån och nackmusklerna har fått sig en rejäl utsträckning för att bara sekunden efter dra ihop sig fort. Detta skapar en direkt obalans i vårt nervsystem.
En person som varit med om en whiplashskada har ofta spända/starka nackmuskler som kompenserar för svaga/hämmade halsmuskler. Dessutom söker nacken stabilitet då halsmusklerna inte fungerar genom att nacklederna komprimeras och detta leder till inskränkt rörelse och smärta.
Liknande mönster ser man på personer som sitter framför en dator 8-12 timmar per dag. Denna obalans kan inte nervsystemet korrigera själv utan kroppen behöver hjälp med att återskapa ett normalt rörelsemönster.
Har du tidigare fått behandling upprepade gånger med sjukgymnastik, akupunktur, manipulation, massage eller triggerpunktsbehandling, men dina besvär fortsätter att återkomma om och om igen, då har du med all säkerhet denna typ av obalans.
Vill du bli smärtfri idag med effektiv behandling?
Vi behandlar dina besvär genom att påverka ditt nervsystem direkt. Denna teknik kallas Neurokinetic Therapy och är den senaste behandlingstekniken inom manuell terapi och har använts i USA sedan 80-talet. Neurokinetic Therapy återställer balansen i nervsystemet direkt så att muskulaturen arbetar optimalt och så att lederna slipper komprimeras.
Vill du bli smärtfri idag? Boka tid via knapparna i kolumnen högst upp till höger.
Vill du veta mer och är intresserad om vilka specifika muskler som kan vara involverade? Vill du veta mer om hur kroppen kan kompensera för skador som du dragit på dig för många år sedan? I så fall kan du fortsätta att läsa vidare.
Vad kan orsaka en nackspärr?
En vanlig förklaring som vi får höra av våra patienter är att de suttit i drag och blivit kalla om nacken för att därefter bli stela och få ont i nacken.
Detta kan säkert vara toppen på ett isberg som gör att nackspärren utlöses, men det är aldrig hela sanningen. Orsaken till själva nackspärren har med allra största sannolikhet byggts upp under en längre tid, kanske redan från när du var 10 år gammal och stukade foten ordentligt! Vi har i en tidigare artikel beskrivet hur kompensationerna sker från en stukad fot till en nackspärr på 10 års sikt, läs mer om det här.
Det finns många orsaker till en nackspärr, några av det vanligaste är stress, dålig arbetsställning, långvarig statisk belastning, tidigare whiplashskada eller att kroppen utsatts för stor belastning under exempelvis träning.
Alla orsaker som nämns ovan kan skapa muskulära obalanser som gör att vissa muskler och leder får jobba för hårt medan andra muskler blir inaktiva. Denna obalans som detta skapar är ofta den riktiga orsaken till varför en nackspärr utlöses.
Vanliga obalanser som orsakar nackspärr
Det är väldigt vanligt att det blir svårt att rotera huvudet åt antingen ena eller båda hållen vid en nackspärr. De muskler som vi först och främst misstänker när det gäller rotation i nacke/halsrygg är Sternocleidomastoideus (SCM) på framsidan och Splenius Capitis på baksidan av nacken. Dessa två muskler är våra ”prime movers” när det gäller rotation. Om vi roterar till vänster jobbar SCM på höger sida samt Splenius capitis på vänster sida. Det finns givetvis många fler muskler som roterar huvudet till vänster t.ex Scalenius, Longus Colli på vä sida samt nackrosetten. Dessa måste givetvis också undersökas vid rotationsproblematik.
Om en patient har svårt att vrida på huvudet till höger, då är det viktigt att funktionstesta muskulaturen som gör en höger rotation. Med stor sannolikhet hittar vi en eller flera muskler som inte har full funktion ex SCM på vänster sida eller Splenius capitis på hö sida. När muskler inte har full funktion, då kommer det samtidigt finnas muskler som försöker att hjälpa till att upprätthålla funktionen, exempelvis Levator scapulae på höger sida eller Trapezius övre del på vänster sidan. De sistnämnda musklerna som får ”jobba” dubbelt upp är oftast det muskler som gör ont.
Att återställa obalansen mellan muskulaturen på framsidan och baksidan är viktigt för att återfå full funktion i nacken.
En sådan obalans kan vara orsaken till upprepade ”låsningar” i nacken som man behandlat med manipulation eller andra behandlingsmetoder, men som återkommer om och om igen ändå trots flera behandlingar.
När det gäller begränsning av rotation i nacken, så är det också av stor vikt att undersöka rotationen i bröstrygg och ländrygg. Om rotationen i bröstryggen och/eller ländryggen är hämmad så kommer nacken att försöka kompensera så att den Multisegmentella rotationen (hela ryggraden) är så bra som möjligt.
Det är då viktigt att korrigera nackens hyperaktiva smärtande muskler som hämmar bröst och ländrygg för att återfå full funktion i kotpelaren.
Smärta i nacken vid sidoböjning
När vi har en begränsning i sidoböjning av nacken så är det ofta övre Trapezius (stora kappmuskeln), Levator scapulae och Scalenius posterior som är involverade. Andra muskler som man också bör undersöka är de djupa halsmusklerna M. Longus colli samt nackens mindre sträckmuskler (multifiderna). Om det fortfarande finns en begränsning kvar i sidoböjningsrörelsen efter behandling av själva nacken kan det vara så att nackmuskulaturen även jobbar för hårt för andra delar av kroppen.
Muskulaturen jobbar inte en och en utan det är ett samarbete mellan flera muskler. Muskler som samarbetar i den yttre kedjan (lateral kinetic chain) är av stor vikt vid långvariga nackbesvär som inte vill släppa. Det är viktigt att undersöka hur funktionen är på den stora ryggmuskeln Latissimus dorsi, de sneda magmusklerna Obliquues externa/interna, höftens utåtförare M. Tensor fascia latae och Gluteus medius/minimus och muskulaturen på underbenets utsida M. Peroneus longus/brevis i förhållande till nacken.
Det är även viktigt att undersöka den högra yttre kedjan om det är vänster sida på nacken som smärtar.
Smärta vid flexion (böjning) och/eller extension (sträckning) av nacken
När det gäller flexion (böjning av nacken framåt) så är det viktigt att undersöka halsmuskulaturen. Finns det funktion i alla specifika rörelser när det gäller flexion?
De muskler som är intressanta är SCM, Scalenius anterior, Longus colli och de mindre muskler i halsen som kallas suprahyoidala muskler.
Det är även här viktigt att undersöka övriga muskler i den främre kedjan från Pectoralis major/minor (bröstmuskler), Diafragma (andningsmuskel), Rectus abdominis/TVA (magmuskler), Psoas major/Iliacus (höftböjaren) Quadriceps (framsidan på låret) samt Tibialis anterior (fotens sträckmuskulatur).
När det gäller extension (böja huvudet bakåt) så har vi nämnt några viktiga muskler ovan i texten redan som Trapezius övre del, Levator scapulae, och Scalenius posterior. Detta är alla muskler som tenderar att bli hyperaktiva och kan vara väldigt tryckömma då de arbetar för hårt. Dessa muskler kompenserar ofta för större viktiga muskler i den bakre kedjan (dorsal kinetic chain).
Det är viktigt att undersöka funktionen i hela bakre kedjan, från nackrosetten, Trapezius övre del, Rhomboideus, Multifiderna längs ryggraden, Quadratus lumborum i ländryggen, Gluteus maximus (stora sätesmuskeln), Hamstring (baksida lår), vadmuskulaturen och till sist muskulaturen under fotsulan.
Det är vanligt att nackmuskulaturen kompenserar för stora muskler som exempelvis Gluteus maximus eller Hamstrings. Nacken kommer inte bli fullt återställd om vi bara behandlar smärtområdet i nacken. Detta kan också vara en orsak till återkommande besvär samt en låsningskänsla i nacken.
Den främre kedjan med halsmuskulaturen kan direkt påverkas av den bakre kedjan med nackmuskulaturen. Eftersom det är ett precist samarbete mellan muskler som sträcker och böjer som gör att våra rörelser blir jämna och fina.
Vanliga kompensationsmönster
Trapezius övre del kan få jobba hårdare än den ska om nervsystemet inte kan rekrytera SCM på ett effektivt sätt vilket till slut kommer leda till smärta i nacken och kanske till och med spänningshuvudvärk.
Det är vanligt att nackrosetten (de små musklerna uppe vid skallbasen) kompenserar för en hämmad Rectus abdominis (magmuskulaturen). Detta kan ge huvudvärk vid skallbasen eller en strålande värk fram emot ögonen.
I den främre kedjan är en vanlig kompensation att Scalenius anterior jobbar för en hämmad Psoas på samma sida.
Kompression av nacken är ett av de vanligaste sätten för kroppen att kompensera för svaga globala muskler som Rectus abdominis, Tranversus abdomis, (ytliga och djupa magmuskler), multifiderna (ländryggsmuskulaturen), Latissimus dorsi (stora ryggmuskeln), Gluteus maximus (stora sätesmuskeln) samt Quadriceps (framsida lår). Nacken skapar då en stabilitet som dessa muskler egentligen ska stå för.
Hierarkin det motoriska nervsystemet lyder som följer:
Om du inte kan kontrollera dina nack/halsmuskler, då kan du inte kontrollera din bålmuskulatur, kan du inte kontrollera din bålmuskulatur, då kan du inte kontrollera dina extremiteter (armar/ben).
Denna hierarki är lagrad djupt i det motoriska nervsystemet. Tänk efter, vad är den första rörelsen som vi utför? Den första rörelsen vi människor gör, är att som bebis rulla runt från rygg till mage eller vice versa. När en bebis rullar runt använder den sig av nacke- och halsmuskler. Sedan utvecklas vår förmåga att rekrytera rygg och magmuskler och då kan barnet sitta upp själv. Till sist utvecklas våra extremiteter och då kan vi resa på oss, sedan utvecklas även gången.
Sammanfattning
När det gäller att effektivt behandla nackspärr eller andra besvär från nacken så måste vi komma ihåg vilken roll nacken har i centrala nervsystemet. Det går inte att bara stirra sig blind på det stället som smärtar. Det är ofta så att nackmuskulaturen får jobba kompensatoriskt och grundproblemet ligger någon annanstans i kroppen.
Författare: David Wahlgren, Leg Naprapat och arbetar på Napralogica i Stockholm.
KOM IGÅNG
Bli smärtfri redan idag
Kontakta oss på naprapatkliniken Kroppsdetektiverna så hjälper vi dig vidare.